Izrael: Satirična emisija popularnija od izborne kampanje

Emisija parodira izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa ili neobičnu dikciju Cipi Livni, koja ima običaj da kaže: "Sada je dosta!"
0 komentar(a)
Benjam Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjam Netanjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2015. 14:51h

Satirična TV emisija "Eretz Nehederet" (Čarobna zemlja), koja duhovito predstavlja izborne kandidate, popularnija je od same predizborne kampanje u Izraelu.

U toj zemlji se parlamentarni izbori održavaju 17. marta.

"Nikoga ne štedimo, ni ljevicu i ni desnicu", rekla je izraelska glumica Šani Koen, koja u emisiji glumi kandidatkinju lijevog centra Cipi Livni.

Emisija se prikazuje 12 godina na drugom kanalu izraelske televizije. Prva epizoda posljednje sezone, emitovana na početku predizborne kampanje, imala je 30 odsto gledanosti u zemlji.

Emisija parodira izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa ili neobičnu dikciju Cipi Livni, koja ima običaj da kaže: "Sada je dosta!".

"Mi smo u suštini veoma ozbiljni, jer nas gledaoci prate kao da gledaju informativni program", rekao je voditelj emisije Ejal Kicis, koji ima zadatak da postavlja pitanja "političarima".

U emisiji se šaljivo navodi da je Netanjahua, koji ima nadimak Bibi, "u mladosti začarala Romkinja kukastog nosa, zbog čega je osuđen da bude vječno premijer".

Glumci su se šalili na račun lidera opozicije Isaka Hercoga, koji u jednom video klipu emsije ima glas kao crtani lik patak Dača koji se nalickan šeta po ulicama grada.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja, izraelska opoziciona Cionistička unija u prednosti je u odnosu na vladajuću desničarsku stranku Likud premijera Netanjahua.

Netanjahu, međutim, ima veće šanse da sa nekom od 12 partija sklopi koaliciju i može se uzda prije svega u konzervativne stranke čiju podršku i sada ima u parlamentu.

Bonus video: