MH370: Kontrolor leta zaspao?

Kontrolor aviosaobraćaja je, prema tom zapisu, skoro četiri sata pošto je avion boing 777 nestao sa radara, rekao zvaničniku aviokompanije da će morati da probudi svog nadzornika da bi dao podatke kada je tačno bio posljednji kontakt s avionom
70 pregleda 1 komentar(a)
Avion, Foto: Shutterstock
Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 12:34h

Stroge mjere biće preduzete protiv nadzornika u centru za kontrolu aviosaobraćaja ako se potvrdi da je spavao na poslu kada je lane nestao avion sa 239 ljudi.

To je najavio malezijski ministar saobraćaja poslije objavljenog transkripta razgovora zvaničnika kompanije Malezija erlajnz i kontrolora aviosaobraćaja u Kuala Lumpuru prošle nedjelje, koji otkriva konfuziju u satima poslije nestanka aviona.

Kontrolor aviosaobraćaja je, prema tom zapisu, skoro četiri sata pošto je avion boing 777 nestao sa radara, rekao zvaničniku aviokompanije da će morati da probudi svog nadzornika da bi dao podatke kada je tačno bio posljednji kontakt s avionom.

Kontrolor je u smjenu došao poslije nestanka aviona. Ministar Liou Tiong Lai izjavio je da njegovo ministarstvo sprovodi svoju istragu i da će biti preduzete odgovarajuće mjere ako se utvrdi da je bilo nezakonitog postupanja.

Avion koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking nestao je 8. marta 2014, a pretpostavlja se da je olupina aviona na dnu Indijskog okeana, kod obala zapadne Australije.

Istragom je utvrđeno da nema elemenata da se za nesreću okrive članovi posade, kao i da na letjelici nije postojao nijedan mehanički kvar.

Malezijska vlada je krajem januara zvanično proglasila nestanak aviona nesrećom i da se svi putnici i članovi posade smatraju poginulima.

Bonus video: