Al Kandari: Islamska država da uništi piramide i Sfingu

"Iako antički monumenti nijesu religijska, već kulturna i istorijska mjesta, ona moraju da budu uništena. Muslimani moraju da ih unište. Tako će se staviti tačka na slike obožavanja faraona", kazao je Al Kandari za dnevnik Al-Vatan, a prenosi B92
33 komentar(a)
Islamska država, Foto: Screenshot (YouTube)
Islamska država, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2015. 07:43h

Muslimanski propovjednik Ibrahim Al Kandari iz Kuvajta pozvao je na uništenje najvećih simbola Egipta, piramida i Sfinge, navodeći da je vrijeme da se uništi faraonska baština.

On je poziv uputio pripadnicima Islamske države, koji već nekoliko nedjelja bezumno uništavaju kulturno blago u Iraku.

"Iako antički monumenti nijesu religijska, već kulturna i istorijska mjesta, ona moraju da budu uništena. Muslimani moraju da ih unište. Tako će se staviti tačka na slike obožavanja faraona", kazao je Al Kandari za dnevnik Al-Vatan, a prenosi B92.

Prethodno je i lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, u jednom od svojih rijtkih obraćanja, rekao da je uništavanje istorijskih spomenika "vjerska dužnost", riječima da u njihovom viđenju islama nikakvi materijalni objekti ne mogu biti predmet obožavanja.

Radikalni islamisti, iz redova pokreta Salafi, su 2012. proglasili fatvu i zahtijevali da se Egipat riješi piramida i Sfinge, uz zahtjev da se egipatsko Ministarstvo turizma ukine, uporedivši turizam sa prostitucijom i razvratom.

Bonus video: