Pauer: Vojnici EU više da se angažuju u misijama

Pauer je u govoru ukazala da nikada u istoriji UN nije postojala veća potreba za mirovnjacima, pogotovo u Africi
0 komentar(a)
Samanta Pauer, Foto: Reuters
Samanta Pauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2015. 20:07h

Sjedinjene Američke Države voljele bi da vide mnogo više vojnika iz Evropske unije (EU) u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija (UN), poručila je danas ambasadorka SAD u UN, Samanta Pauer.

„Mirovne operacije pod okriljem UN su nešto u čemu bi EU mogla mnogo više da se angažuje“, rekla je Pauer u govoru u Briselu u organizaciji nevladine organizacije Prijatelji Evrope.

Pauer je u govoru ukazala da nikada u istoriji UN nije postojala veća potreba za mirovnjacima, pogotovo u Africi, gdje je u toku nekoliko građanskih ratova.

„Vojske članica EU imaju znanje, iskustvo i tehničke kapacitete koji su neophodni da bi misije uspjele“, rekla je Pauer, ističući da je učešće u operacijama pod okriljem UN najbolji način da članice doprinesu globalnoj bezbjednosti.

Pauer, koja je tokom devedesetih kao novinar američkog Nacionalnog javnog radija izvještavala iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova i dobila Pulicerovu nagradu za knjigu „Problem iz pakla“ o neuspjehu međunarodne zajednice da zaustavi rat u Bosni, rekla je da je genocid u Srebrenici bio prekretnica za odnos članica UN prema mirovnim misijama, prenosi Tanjug.

„Tada se mali kontigent holandskih vojnika, poslat da nadgleda stabilno primirje, našao usred žestoke ofanzive, bez jasnog uputstva da li smiju da primijene silu da zaštite lokalno stanovništvo“, rekla je ona, ukazujući da su nakon toga mnoge zemlje počele da se ustežu od učesća u operacijama UN kako bi izbjegle da njihova vojska dođe u sličnu situaciju.

Pauer je kazala da se u međuvremenu mnogo toga promijenilo u organizaciji mirovnih misija i da one sada imaju mnogo jasnije definisane mandate i snažnu logističku podršku, ali da im nedostaje ljudstvo.

Ona je, kao ilustraciju teze da EU ne čini dovoljno, istakla podatak da ona danas učestvuje u mirovnim opeacijama sa samo sedam odsto, dok je prije 20 godina svaki peti pripadnik „plavih šlemova“ bio Evropljanin.

„Sa duge strane, nasiromašnije zemlje svijeta učestvuju sa 43 odsto, što je nepošteno i neodrživo“, kazala je Pauer.

Bonus video: