ZBOG RUSIJE

SAD poslale oružje baltičkim zemljama

Estonija, Letonija i Litvanija, bivše sovjetske republike a sada članice NATO i Evropske unije, same ne posjeduju značajnije količine vojne opreme
14 komentar(a)
američki vojnici, Foto: Gov.me
američki vojnici, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.03.2015. 14:05h

Sjedinjene Američke Države isporučile su više od 100 komada vojne opreme članicama NATO na Baltičkom moru.

Kako se navodi, vojna oprema je isporučena kako bi im omogućila da se odbrane od mogućih ruskih prijetnji, saopštila je američka vojska.

Isporuka oružja "ima za cilj da predsjedniku Vladimiru Putinu i Rusiji odlučno ukaže da mi možemo da se udružimo", izjavio je za agenciju AFP američki general major Džon O'Konor, koji je nadgledao isporuku vojne opreme u letonskoj prijestonici Rigi.

Među isporučenom opremom su tenkovi i oklopna vozila, a O'Konor ističe da će ta vojna oprema ostati u baltičkim zemljama "koliko god bude potrebno da bi se odvratila ruska agresija".

Estonija, Letonija i Litvanija, bivše sovjetske republike a sada članice NATO i Evropske unije, same ne posjeduju značajnije količine vojne opreme.

Odnosi NATO i Rusije su se posebno pogoršali od ruske aneksije Krima i početka konflikta na istoku Ukrajine prošle godine.

"Mi ovime pokazujemo ujedinjenost od sjevera do juga", istakao je O'Konor.

Predsjednica Litvarnije Dalija Gribauskaite je prošle nedjelje upozorila da baltičke zemlje moraju da budu spremne da se same odbrane od svake moguće invazije "najmanje 72 sata" prije nego što članice NATO budu mogle da im priskoče u pomoć.