Sirijski pobunjenici povlače teško naoružanje

"Lako i srednje naoružanje i teški puškomitraljezi kalibra do 57 milimetara ostaće u toj zoni", naveo je neimenovani zvaničnik
0 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: Reuters
Sirija, pobunjenici, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2018. 18:58h

Pobunjeničke grupe u Siriji počele su danas da povlače teško naoružanje iz demilitarizovane zone uspostavljene u skladu sa sporazumom Turske i Rusije na sjeverozapadu zemlje, javlja Rojters.

Komandant pobunjeničke grupe kazao je britanskoj agenciji da je proces povlačenja počeo jutros i da će biti nastavljen u narednim danima.

On je rekao da će pobunjenička alijansa Nacionalni front za oslobođenje (NFL), koja uživa podršku Turske, povući raketne lansere i artiljerijska vozila i odnijeti ga 20 kilometara dalje od kontaktne linije između pobunjenika u sirijskoj provinciji Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika i vladinih snaga.

"Lako i srednje naoružanje i teški puškomitraljezi kalibra do 57 milimetara ostaće u toj zoni", naveo je neimenovani zvaničnik.

U skladu sa sporazumom koji su prošle godine positgle Turska i Rusija, "radikalni" pobunjenici moraće da do sredine ovog mjeseca povuku teško naoružanje iz demilitarizovane zone.

Tim sporazumom zaustavljena je preteća ofanziva srijske vlade, za koju su UN upozorile da bi takav napad doveo do humanitarne katastrofe u regionu Idliba, gdje živi oko tri miliona ljudi.

Glavna džihadistička grupa u Idlibu, Tahrir al-Šam, tek treba da se izjasni da li će poštovati ovaj sporazum, napominje britanska agencija.

Bonus video: