Izraelska vojska proglasila kraj operacije: Uništavaju najveći tunel Hezbolaha

Manelis je rekao da su u tunelu bile "željezničke šine za transport opreme, oprema za osvjetljenje i merdevine za ulazak na izraelsku teritoriju"
551 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnici na ulazu u tunel, Foto: Reuters
Izraelski vojnici na ulazu u tunel, Foto: Reuters

Izraelska vojska jutros je proglasila kraj operacije uništavanja tunela koje je libanski Hezbolah prokopao ispod granice radi napada na Izrael.

Vojni portparol, brigadni general Ronene Manelis rekao je da je u subotu popodne otkriven šesti i najveći tunel i da se on uništava, čime je završena Operacija Sjeverni štit, započeta početkom decembra.

On je ocijenio da je tim najnovijim otkrićem "eliminisana prijetnja koju su poredstavljali tuneli", prenijeli su izraelski mediji.

Govoreći na brifingu za vojne dopisnike, Manelis je objasnio da je tunel, otkriven juče, najvažniji od početka operacije.

Tunel je dug na stotine metara i ulazi desetine metara u izraelsku teritoriju.

Manelis je rekao da su u njemu bile "željezničke šine za transport opreme, oprema za osvjetljenje i merdevine za ulazak na izraelsku teritoriju".

On je zaključio da je u taj tunel mnogo uloženo.

Portparol je dodao da postoje dodatni tuneli koji ne ulaze u Izrael, dodavši da vojska nastavlja da gradi pogranični zid.

Izrael i UN su upozorili da tuneli krše rezoluciju o prekidu vatre kojom je okončan jednomjesečni rat između izraelske vojske i Hezbolaha 2006. godine, navodi AP.

Izraelska vojska je rekla da je široka mreža tunela prokopana da se ekstremisti ubace ispod granice i izvedu napade.

Bonus video: