Više mrtvih, a manje padova aviona

Malezijski avion na letu 17 nije uračunat zbog toga što je avion bio oboren protivvazdušnim oružjem, tako da se ne tretira kao nesreća
0 komentar(a)
Avion, Foto: Shutterstock
Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2015. 12:00h

Broj poginulih u avionskim nesrećama porastao je prošle godine, uprkos tome, što je ukupan broj nesreća bio manji.

To je u svom godišnjem izvještaju o bezbjednosti saopštila Međunarodna organizacija za vazdušni transport IATA.

Kako se navodi u saopštenju, u avionskim nesrećama 2014. godine poginulo je 641 lice, ali taj broj ne uključuje 298 poginulih kada se avion Melezija erlajnsa na letu broj 17 srušio u Ukrajini.

Taj let nije uračunat zbog toga što je avion bio oboren protivvazdušnim oružjem, tako da se ne tretira kao nesreća.

U 2013. godini bilo je 210 poginilih, a petogodišnji prosjek je 517 mrtvih.

IATA navodi da su prošlu godinu obilježila dva vanredna i tragična događaja, koji ukjučuju kompaniju Malezija erlajnz. Riječ je o letu broj 17, kao i ranijem nestanku aviona na letu 370, koji je prevozio 239 putnika.

Inače, tačno godinu dana nakon misterioznog nestanka aviona MH370, potraga i dalje traje.

Broj avionskih nesreća sa a fatalnim ishodom, pao je sa 16 u 2013. na 12 prošle godine, a petogodišnji prosjek inosi 19, prenosi AP.

Grupa navodi da jedna ozbiljna nesreća, u kojoj je vazduhlov uništen, dolazi na 4,4 miliona letova, što je rekordno nizak nivo. U 2013. godini, jedan avion je bio otpisan na svakih 2,4 miliona letova.

Direktor IATE Toni Tajler je kazao da je letjenje, uopšteno uzevši, bilo sigurnije, uprkos nizu nedavnih katastrofa azijskih kompanija, koje su izazvale veliku zabrinutost za bezbjednost i dovele do toga da taj region ima više nesreća od svjetskog prosjeka.

"Bilo bi pogrešno misliti da je letjenje u Aziji nebezbjedno, ali bi isto tako bilo naivno misliti da nije uopšte", istakao je Tajler.

Aviokompanije su se brzo širile Azijom u posljednjoj deceniji, a naročito u Indoneziji i Maleziji, iskorišćavajući do maksimuma vazduhoplovnu infrastrukturu i kapacitet pista, a avioprevoznici su bili prinuđeni da se bore za pilote.

U tri avionske nereće od 12 u prošloj godini, bilo je najviše poginulih. U decembru se avion Er Azije sa 162 putnika srušio u more Jave. U julu je avion Er Alžira pao u Maliju, zbog nevremena, pri čemu je poginulo svih 116 putnika.

U drugih devet nesreća, koje uključuju i rušrenje aviona Trans Azije ATR-72 u julu, na ostrvu Pengu u Tajvanskom moreuzu, poginulo je 58 ljudi. Drugi avion iste kompanije srušio se u februaru ove godine, a tom prilikom poginulo je više od 40 putnika.

Bonus video: