SAD: Prvu fazu testiranja prošla 31 velika banka

U stres testovima, odnosno dubinskom preispitivanju finansijskog stanja, sve banke pokazale su sposobnost da zadrže više od minimalnog nivoa osnovnog kapitala od pet odsto kako bi „preživjele gubitke"
0 komentar(a)
SAD, Amerika, Sjedinjene Države, Foto: Shutterstock
SAD, Amerika, Sjedinjene Države, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2015. 07:40h

Prvu fazu regulatornih stres tesova prošla je 31 najveća banka u Sjedinjenim Američkim Državama, objavile su Federalne rezerve (Fed).

Ipak, tri vodeće investicione banke Goldman Sachs, JP Morgan Chase i Morgan Stanley našle su se među najgorima, uglavnom zbog velike izloženosti na kapitalnim tržištima, prenosi Tanjug.

U stres testovima, odnosno dubinskom preispitivanju finansijskog stanja, sve banke pokazale su sposobnost da zadrže više od minimalnog nivoa osnovnog kapitala od pet odsto kako bi „preživjele gubitke.

Taj nivo kapitala je, prema Fedu, dovoljan da banke ne opterete privredu i da u kriznim situacijama nastave sa pružanjem podrške ekonomskoj aktivnosti, što nije bio slučaj tokom krize iz 2008. godine.

Stres testovi su, međutim, pokazali da su investicione banke sa najvećom izloženošću kapitalnim tržištima upravo one koje su najslabije, pa je tako osnovni kapital Goldman Sachsa pao na 6,3 odsto, JP Morgana na 6,5 odsto, a Morgan Stanleya na 6,2 odsto.

Ako se posmatraju grupno, američke banke su ipak pokazale bolje rezultate nego u prošlogodišnjim stres testovima i ovo je prvi put da od 2009. godine, kada su počela ovakva testiranja, nijedna banka nije pala ispod nivoa od pet odsto osnovnog kapitala.

Bonus video: