AKCIJA REGIONALNIH SNAGA

Ofanziva protiv Boko Harama: "Iskorijeniti teroriste"

Regionalne snage biće stacionirane u prijestonici Čada, N'Džameni, saopštilo je Vijeće za mir i bezbjednost panafričkog bloka
2 komentar(a)
Čad, vojska, Foto: Reuters
Čad, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 15:48h

Vojske Nigera i Čada pokrenule su kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv Boko Harama na sjeveroistoku Nigerije, saopštio je izvor iz nigerijske vlade.

"Ofanziva je u toku protiv Boko Harama. Rano jutros, vojnici iz Nigera i Čada počeli su ofanzivu protiv Boko Harama... u oblasti Boso i blizu Dirama", rekao je taj izvor za AFP.

Ofanziva je uslijedila nakon što je Afrička unija u petak podržala formiranje regionalnih vojnih snaga do 10.000 pripadnika koji će učestvovati u borbi protiv islamističke grupe, koja se u subotu obavezala na odanost Islamskoj državi.

Regionalne snage biće stacionirane u prijestonici Čada, N'Džameni, saopštilo je Vijeće za mir i bezbjednost panafričkog bloka.

Snage će imati mandat "da spriječe aktivnosti Boko Harama i drugih terorističkih grupa" i "iskorijene njihovo prisustvo" dogovoreno je na sastanku tog tijela početkom sedmice.

Diplomate su saopštile da su se Čad, Nigerija, Kamerun, Niger i Benin obavezali da će obezbijediti vojnike koji će "djelovati slobodno" u još nedefinisanom regionu.

Boko Haram je zauzeo na desetine gradova i sela na sjeveroistoku Nigerije u proteklih osam mjeseci i kontroliše granična područja države Borno.

Borba protiv Boko Harama proteklih mjeseci dobila je regionalnu dimenziju, a početkom februara ekstremisti su izveli napade u Kamerunu i Nigeru.