Iz vazduha štititi blaga od Islamske države

"Hatra je mjesto u pustinji gdje je moguće vidjeti bilo kakav upad" iz vazduha, rekao je Šerbab o drevnom gradu, koji predstavlja jedinstveni spoj istočne i zapadne arihitekture. "Bilo je očekivano da će ga (ID) uništiti"
0 komentar(a)
Pripadnik ISIL, Foto: Reuters
Pripadnik ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 13:45h

Koalicione snage, predvođene SAD, koje sprovode vazdušne udare na položaje Islamske države u Iraku, moraju da pokušaju da zaštite arheološka mjesta od napada džihadista.

To je izjavio irački ministar za turizam i antikvitete Adel Fahad al-Šeršab.

"Nebo nije u rukama Iračana, nebo nije u našim rukama. Stoga, međunarodna zajednica mora da djeluje sredstvima kojima raspolaže", rekao je Šeršab novinarima u Bagdadu.

"Tražimo podršku iz vazduha", dodao je irački ministar.

Ekstremisti ID-a uništili su neprocjenjive predmete iz muzeja u Mosulu, a zatim razorili grad Nimrud, osnovan u 13. vijeku prije nove ere.

Džihadisti su juče napali grad Hatru, koji je preko 2.000 godina star i nalazi se na listi kulturne baštine Uneska.

Napadi ekstremista na iračko kulturno nasljeđe dogodili su se u provinciji Nineve na sjeveru zemlje, gdje Irak nema snage bezbjednosti koje bi odgovorile na terenu, prenio je AFP.

Vazdušni udari na ekstremiste koji uništavaju arheološka mjesta predstavljali bi odstupanje za koalicione snage koje sprovode napade u cilju slabljenja vojnih sposobnosti ID u Iraku i susjednoj Siriji.

"Hatra je mjesto u pustinji gdje je moguće vidjeti bilo kakav upad" iz vazduha, rekao je Šerbab o drevnom gradu, koji predstavlja jedinstveni spoj istočne i zapadne arihitekture. "Bilo je očekivano da će ga (ID) uništiti", dodao je on.

Ostaje nejasno, međutim, da li je uništenje širokih razmjera sprovedeno u Hatri čije su zidine izdržale dvije invazije Rimljana u 2. vijeku nove ere.

Šeršab je rekao da njegovo ministarstvo ne može zvanično da potvrdi šta se dogodilo jer to područje kontroliše ID.

ID pokušava da opravda uništavanje antikviteta obrazloženjem da se radi o idolopoklonstvu, ali stručnjaci kažu da ta grupa njima trguje kako bi finansirala svoj samoproglašeni "kalifat" i uništava samo one predmete koji su previše glomazni da bi bili prokrijumčareni.

Trenutak napada ukazuje da su oni izvedeni više u propagandne svrhe nego iz vjerskih ubeđenja, pošto ekstremisti kontrolišu područja na kojima se lokaliteti nalaze gotovo devet mjeseci, navela je francuska agencija.

Bonus video: