Silicijumska dolina pod lupom zbog tužbe za diskriminaciju

Pao u tužbi opisuje tu kompaniju kao muški klub u kojem su žene isključene sa zabava u kući bivšeg potpredsjednik Ala Gora, na čijim sastancima se od žena traži da zapisuju bilješke kao sekretarice i u kojem su žene žrtve uznemiravanja i neotesanog ponašanja kolega
0 komentar(a)
Elen Pao, Foto: Reuters
Elen Pao, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 11:13h

Sudski proces po tužbi za rodnu diskriminaciju protiv jednog od najprestižnijih preduzeća iz Silicijumske doline u američkoj državi Kalifornija pruža rijedak uvid u položaj žena u svijetu investicionih kompanija.

Elen Pao je tužila kompaniju za rizični kapital "Klajner Perkins Kofild" (Kleiner Perkins Caufield), jednog od početnih investitora kompanija Gugl i Amazon, i zatražila 16 miliona dolara, jer, kako tvrdi, nije dobila unaprjeđenje zato što je žena.

Ona u svojoj tužbi opisuje tu kompaniju kao muški klub u kojem su žene isključene sa zabava u kući bivšeg potpredsjednik Ala Gora, na čijim sastancima se od žena traži da zapisuju bilješke kao sekretarice i u kojem su žene žrtve uznemiravanja i neotesanog ponašanja kolega.

Advokat Elen Pao je na suđenju tvrdio da u kompaniji "Klajner Perkins Kofild" postoji sistematska diskriminacija žena i da je za 40 godina postojanja, do trenutka kada je ona otpuštena, samo jedna žena unaprijeđena iz mlađeg u starijeg partnera.

Glavni advokat tužene strane je više puta ponavljao da Elen Pao nije imala potrebne vještine za uspjeh u tom poslu.

Suđenje je u centar pažnje stavilo rodnu nejednakost u sektoru tehnologija, u trenutku kada se ta oblast ubrzano razvija i pravi nove milijardere.

Elen Pao je tokom suđenja uglavnom tiho sjedela i u pauzama saslušanja izbjegavala pitanja novinara.

Istražitelj Stiv Hiršfeld, koga je unajmila kompanija "Klajner Perkins Kofild", svjedočio je da ona nije bila žrtva diskriminacije i da prema njoj nije bilo postupano drugačije nego prema muškim zaposlenima.

Hiršfeld je, međutim, prije tri godine utvrdio da je u drugom slučaju jedan od partnera u firmi seksualno uznemiravao jednu koleginicu.

Porota je saslušala i miljardera Džona Doera, jednog od mentora Elen Pao, koji je branio kompaniju, ali je priznao da je manjak žena u industriji rizičnog kapitala "jadan".

Prema prošlogodišnjem istraživanju Babson koledža u Masačusetsu, među partnerima u 139 kompanija za rizični kapital ima samo šest odsto žena, manje nego 1999, kada ih je na tim pozicijama bilo 10 odsto.

Bonus video: