Šta radi kralj u naftnoj politici

S obzirom da je riječ o najvažnijiem poslu za zemlju, očito je da kraljevska porodica čuva iskusne eksperte, koji su uključeni i donošenje enegetske strategije, navode analitičari
0 komentar(a)
Salman ben Abdel Aziz, Foto: Reuters
Salman ben Abdel Aziz, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 09:16h

Po dolasku na vlast novog kralja Saudijske Arabije Salmana, u januaru, došlo je do suptilnih promjena u energetskoj politici.

Monarh je dobio veća ovlašćenja u donošenju naftne strategije.

Promjena u izvozu nafte na svjetsko tržište, za sada nema, bez obzira što su cijene znatno pale.

Najznačajnija promjena je unaprjeđenje kraljevog sina, princa Abdulaziza bin Salman, koji je dugo godina bio najznacajniji član delegacije Udruženja izvoznika nafte OPEC, sa mjesta pomoćnika ministra na mjesto zemjenika.

Kralj Salman je umjesto Vrhovnog savjeta za naftu formirao novo tijelo - Vrhovni savjet za ekonomski razvoj, na čije čelo je imenovao drugog sina, princa Mohameda bin Salmana.

Nema naznaka da će to dovesti do velikih promjena u načinu na koje se u državi donose odluke u vezi sa naftom, ili da će time biti umanjen uticaj dugogodišnjeg ministra Ali al-Naimija, prenosi Rojters.

Kralj je stvorio uslove za generacijski pomak u razvijanju energetske i ekonomske strategije, ali s obzirom da su mu novi funkcioneri veoma bliski, to osigurava da će monarh i dalje voditi glavnu riječ u naftnoj politici, smatra bivši visoki rukovodilac u državnom naftnom gigantu Saudi Aramco i sadašnji savjetnik Sadad al Huseini.

S obzirom da će sadašnji ministar Naimi u avgustu napuniti 80. godina i biti penzionisan, počele su špekulacije oko toga, koga će Salman postaviti na njegovo mjesto.

Saudijska Arabija je od 1960. godine imala samo četiri ministra nafte i nijedan od njih nije pripadao kraljevskoj porodici.

Sadašnji ministar Naimi je preuzeo Ministarstvo poslije duge karijere u kompaniji Aramco i s obzirom da je riječ o najvažnijiem poslu za zemlju, očito je da kraljevska porodica čuva iskusne eksperte, koji su uključeni i donošenje enegetske strategije, navode analitičari.

Način na koji se donose odluke u toj zemlji, strancima je uvijek bio prilično nejasan, ali su uvijek razumjeli da kralj ima posljednju riječ, u postizanju konsenzusa između kraljvske porodice i visokih tehnokrata. Uošte nema sumnje da će Abdulaziz i dalje igrati zanačajnu ulogu u poslovima sa naftom, bez obzira ko bude ministar.

Novi Savjet ima 22 ministra, uključujući i Naimija, ali kada je u pitanju naftna politika - proizvodnja, izvoz i uvoz, a posebno odnosi sa ostalim članicama OPEC-a, posljednju riječ ipak ima kralj, ocjenjuju istraživači tržišta.

Takve odluke se donose na osnovu preprouka i konsultacije sa Ministarstvom nafte, kraljevskom porodicom, savjetnicina i stručnjacima, kao sa drugim ministarstvima, koja pokrivaju finansije i spoljne poslove.

Analitičari i industrijski izvori smatraju da će Savjet morati više da se posveti domaćoj energetskoj politici zbog kretanja na svjetskom tržištu, na kojem je cijena sirove nafte brent, od juna, pala skoro 50 odsto.

Odluke Savjeta će vjerovatno biti usvojane konsenzusom, a Saudijska Arabija poslije smrti kralja Abudalah u januaru, nije smanjivala količine nefte koje izvozi, bez obzira na pad cijena na svjetskom tržištu i kritike pojedinih prozvođača.

Bonus video: