SAD: Protest zbog ubistva tinejdžera

"Ovaj kraj očigledno ima problem sa rasnim odnosima koje niko ne pominje, " kazala je studentkinja koja živi u kraju u kome se dogodilo ubistvo je kazala:
100 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2015. 08:57h

Nekoliko stotina demonstranata protestovalo je u Medisonu zbog smrti 19-godišnjeg nenaoružanog afroameričkog mladića koga je ubio policajac.

Demonstranti su u glavnom gradu američke savezne države Viskonsin mirno prošetali od sjedišta policije do dijela grada u kome je policajac u petak uveče ubio tinejdžera, uzvikujući: "Čitav prokleti sistem je đavolski kriv".

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Životi crnaca su važni", "Pravda za Tonija" i "Pet metaka - pet puta je neprihvatljivo".

Policajac je došao na mjesto ubistva zbog prijave da jedna osoba ometa automobile u saobraćaju i da je napao jednu osobu, izjavio je šef policije Medisona Majk Koval.

Osumnjičeni je ušao u jedan stan i policajac je otišao za njim, dobio je udarac u glavu i pucao je u tinejdžera koji je preminuo kasnije u bolnici.

Koval je rekao da žrtva, identifikovana kao Toni Robinson, nije imala oružje kod sebe, prenosi Rojters.

"Nema sumnje da moramo biti jasni kada se radi o tome. On je bio nenaoružan", kazao je Koval.

Drugovi i pristalice Robinsona okupili su se preko puta kuće u kojoj je ubijen i mnogi od njih su plakali.

"Sve sam video na vijestima, policija ubija nevine ljude. Nikada ne bih ni posmislio će se tako nešto dogoditi jednom od mojih najboljih drugova", rekao je drug žrtve Remzi Pek (18), dodajući da on "nije bio nimalo agresivan".

Aleksandra Janki, 24-godišnja studentkinja koja živi u kraju u kome se dogodilo ubistvo je kazala: "Ovaj kraj očigledno ima problem sa rasnim odnosima koje niko ne pominje".

Istragu neće nadgledati lokalne vlasti, već ministarstvo pravde Viskonsina, u skladu sa novim zakonom koji je donijet prošle godine.

Smrt nenaoružanih Afroamerikanaca u Fergusonu (Misuri) i Njujorku, za koju je odgovorna policija, pokrenula je prošle godine talas demonstracija širom SAD protiv prekomjerne upotrebe sile koju primjenjuje policija.

Galerija

Bonus video: