"Friendly fire": Kurdski vojnici ubili kanadskog vojnika

Kanada ima oko 600 vojnika u Iraku, uključujući 69 pripadnika specijalnih snaga, u okviru međunarodne koalicije koju predvode SAD, a koja ima za cilj da pomaže lokalnim snagama u borbi protiv džihadista Islamske države
1 komentar(a)
Kurdi, Foto: Reuters
Kurdi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 20:45h

Vojnik kanadskih specijalnih snaga je poginuo, a trojica su ranjena u Iraku kada su njihovi kurdski saveznici greškom otvorili vatru na njih.

Komandant kanadskog štaba general Tom Loson saopštio je da je ubijen narednik Endru Džozef Doiron, čiji puk u Iraku obučava i savjetuje kurdske snage.

Ovakva pojava se u vojnoj terminologiji naziva "friendly fire" (prijateljska vatra) i označava pogibiju jednog ili grupe vojnika od bombi ili metaka, upućenih od strane saboraca.

Još tri kanadska vojnika ranjena su u tom incidentu, izvijestila je francuska agencija.

Kanada ima oko 600 vojnika u Iraku, uključujući 69 pripadnika specijalnih snaga, u okviru međunarodne koalicije koju predvode SAD, a koja ima za cilj da pomaže lokalnim snagama u borbi protiv džihadista Islamske države.

Njihova misija nije da se angažuju u direktnim sukobima na terenu, ali su se u najmanje dvije prilike sukobili sa borcima ID, podsjetio je AFP.

Bonus video: