Vidodo bez milosti: Nema pomilovanja za švercere droge

Dvojica Australijanaca, Endru Čen i Miran Sukumaran, ove nedjelje prebačeni su iz zatvora na Baliju na ostrvo Nusakambanan, što je znak da se približava dan njihovog pogubljenja
0 komentar(a)
Džoko Vidodo, Foto: Beta/AP
Džoko Vidodo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.03.2015. 18:57h

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo danas je ponovio da neće pomilovati strane državljane osuđene na smrt zbog šverca droge i da pri tome prije svega ima na umu štetu koju droga nanosi njegovoj zemlji.

"Nemojte razmišljati isključivo o švercerima, već o posljedicama šverca droge", rekao je Vidodo, odgovarajući na pitanje televizije Al Džazira, povodom gotovo izvjesnog pogubljenja dva australijska državljanina koji su progašeni krivim za šverc droge.

Ta odluka donesena je uprkos protestima iz Kanbere.

Vidodo je naveo podatak da se u Indoneziji od droge liječi oko 4,5 miliona ljudi.

Dvojica Australijanaca, Endru Čen i Miran Sukumaran, ove nedjelje prebačeni su iz zatvora na Baliju na ostrvo Nusakambanan, što je znak da se približava dan njihovog pogubljenja.

Među stranim državljanima koji su u Indoneziji osuđeni na smrt zbog šverca droge su i Brazilci i Filipinci, kao i državljani Gane i Nigerije.

Njihove žalbe na smrtne kazne nedavno su odbačene i pogubljenje je gotovo sigurna stvar, naveli su nezvanični izvori.

Francuz Serž Atlaui, star 51 godinu, koji je takođe osuđen na smrtnu kaznu, nalazi se u pritvoru na ostrvu Nusakambangan od 2007.godine.

Bonus video: