Više od 46.000 naloga na Tviteru povezano s džihadistima

Kao i druge društvene mreže, Tviter se suočava s izazovom da poštuje slobodu izražavanja, a da ne bude indirektno oruđe za podsticanje nasilja
0 komentar(a)
Twitter, Foto: Shutterstock
Twitter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.03.2015. 20:30h

Najmanje 46.000 naloga na društvenoj mreži Tviter bilo je 2014. godine povezano s džihadistima iz Islamske države, saopštili su danas američki stručnjaci.

"Procjenjujemo da je od septembra do decembra 2014. bilo najmanje 46.000 naloga na Tviteru koje su koristile pristalice Islamske države, iako mnogi nisu bili aktivni u isto vrijeme", navodi se u izvještaju Instituta Bruking pod pokroviteljstvom pretraživača Gugl.

Prema analizi geografskih podataka naloga, najveći broj naloga je otvoren u oblastima pod kontrolom islamista, u Iraku i Siriji.

Američke vlasti nedavno su pokrenule istragu o prijetnjama džihadista upućenim Tviteru i njegovom suosnivaču Džeku Dorsiju. Islamisti često koriste tu društvenu mrežu kako bi komunicirali i regrutovali nove članove.

Kao i druge društvene mreže, Tviter se suočava s izazovom da poštuje slobodu izražavanja, a da ne bude indirektno oruđe za podsticanje nasilja.

Bonus video: