SAD: Zamrznuta imovina banaka Putinovih bliskih prijatelja

Rusija je u odgovoru uvela jednogodišnju zabranu uvoza širokog asortimana prehrambenih proizvoda iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2015. 15:31h

SAD su zamrzle imovinu dvije ruske banke u vrijednosti od oko 637 miliona dolara, zbog krize u Ukrajini, javili su američki mediji, prenosi danas ruska agencija TAS S.

Prema pisanju lista Vol strit džornal, u pitanju su "banke koje kontrolišu tri milijardera, prijatelji ruskog predsjednika Vladimira Putina".

"Najteže pogođena je Banka Rosija, kojoj je blokirano najmanje 572 miliona dolara na američkim računima", prema podacima Ministarstva finansija. "To je oko 10 odsto imovine koju je banka imala 2013, prema današnjem deviznom kursu", piše američki dnevnik.

Blokirano je i najmanje 65 miliona dolara Banke SMP, što je oko dva odsto njene imovine iz 2013, a čiji su većinski vlasnici ruski biznismeni Arkadij i Boris Rotenberg.

Obje banke su na listi ruskih preduzeća i finansijskih institucija kojima su SAD uvele ekonomske sankcije, uključujući ukidanje viza i zamrzavanje imovine, zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Na toj listi su i druge banke, među kojima Sberbanka, Moskovska banka, Gasprombanka, kao i naftne kompanije Gasprom, Lukoil i Rosnjeft.

Rusija je u odgovoru uvela jednogodišnju zabranu uvoza širokog asortimana prehrambenih proizvoda iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške.

Bonus video: