Turska neće u borbu protiv ID

"Turska ne želi da učestvuje u oružanom konfliktu u Iraku i Siriji. Podržavamo ofanzivu u Mosulu u Iraku, ali nećemo direktno da učestvujemo u borbama"
9 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2015. 09:38h

Turska neće učestvovati u borbama protiv Islamske države u Iraku, ali će podržati borbu protiv džihadista, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Turska ne želi da učestvuje u oružanom konfliktu u Iraku i Siriji. Podržavamo ofanzivu u Mosulu u Iraku, ali nećemo direktno da učestvujemo u borbama", rekao je Davutoglu novinarima na putu za Njujork, gdje su predviđeni sastanci s poslovnim ljudima.

Turske vlasti su u utorak uputile vojnu opremu iračkoj vojsci koja se bori da od Islamske države preuzme strateški grad Tikrit.

Vojni izvori u Ankari naveli su da vojna oprema ne podrazumijeva oružje.

Turski premijer je rekao da njegova zemlja ne želi "terorističke prijetnje" na granici sa Irakom i Sirijom.

Turska je kritikovana zbog podrške pobunjeničkim grupama protiv sirijskog režima Bašara el Asada, koga smatra svojim neprijateljom.

Vlasti u Ankari su odbile da podrže kurdske snage koje su u januaru preuzele kontrolu nad sirijskim gradom Kobaneom, na granici s Turskom. Turska je pre nedjelje povukla svoje vojnike iz otomanskog mauzoleja u Siriji, dijelu koji kontroliše Islamska država.

Bonus video: