Južna Koreja u decembru održava vojne vježbe i bez SAD

Godišnje vojne vježbe Južne Koreje i SAD, koje su zakazane za decembar, najvjerovatnije će ove godine biti otkazane kako bi se pružila podrška tekućim mirovnim naporima u kojima učestvuje Sjeverna Koreja
0 komentar(a)
Južna koreja vojne vježbe, Foto: Beta/AP
Južna koreja vojne vježbe, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.10.2018. 13:04h

Uprkos mogućem otkazivanju zajedničkih vojnih vježbi sa SAD najavljenih za decembar, Južna Koreja će u planiranom periodu sama održati vježbe vazduhoplovnih snaga, izjavio je zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

Godišnje vojne vježbe Južne Koreje i SAD, koje su zakazane za decembar, najvjerovatnije će ove godine biti otkazane kako bi se pružila podrška tekućim mirovnim naporima u kojima učestvuje Sjeverna Koreja, rekli su zvaničnici dvije zemlje, navodi Jonhap.

"Nećemo mijenjati plan za vježbe južnokorejskih vazduhoplovnih snaga, iako zajedničkih programa neće biti", rekao je zvaničnik Ministarstva nacionalne odbrane u Seulu, prenosi Tanjug.

Vojne vježbe vazduhoplovnih snaga velikih razmjera se sprovode u decembru svake godine od 2015. i u njima učestvuju desetine aviona i hiljade pripadnika vojnih snaga SAD i Južne Koreje, podsjeća južnokorejska agencija.

Ako bude otkazana, to će biti najnovija u nizu vojnih vježbi koje su ove godine otkazane radi podrške dijalogu s ciljem da Sjeverna Koreja odustane od svog programa nuklearnog naoružanja.

Sjeverna Koreja, inače, oštro kritikuje zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje kao "probu za invaziju" na tu komunističku zemlju.

Istorijskim potezima u pravcu denuklearizacije Korejskog poluostrva, dvije Koreje su održale tri samita ove godine, a američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastali su se u junu u Singapuru.

Bonus video: