NEMA DOKAZA DA JE LAGAO

SAD: Neće biti suđenja za policajca koji je ubio tamnoputog tinejdžera

Ministarstvo je saopštilo u izvještaju da nije bilo pouzdanih dokaza da je Braun podigao ruke u vis na zahtjev policajca Vilsona
1 komentar(a)
Daren Vilson, Foto: Reuters
Daren Vilson, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 22:50h

Američko Ministarstvo pravosuđa neće krivično goniti bivšeg policajca Darena Vilsona zbog ubistva nenaoružanog tamnoputog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu, avgusta prošle godine, jer nije bilo dokaza da je policajac lagao tokom svjedočenja u kojem je rekao da je bio uplašen za svoj život.

Ministarstvo je saopštilo u izvještaju da nije bilo pouzdanih dokaza da je Braun podigao ruke u vis na zahtjev policajca Vilsona, ali je okrivilo grad Ferguson zbog rasne pristrasnosti u primjeni zakona, prenijela je agencija AP.

U izvještaju je navedeno da su tamnoputi građani nesrazmerno u odnosu na bjelce na meti pretjerane policijske sile, neosnovanih kontrola u saobraćaju i kazni za sitne prekršaje, kao što je hodanje sredinom ulice.

Pažnja saveznih vlasti biće usmjerena na Ferguson, gdje je dužnost lokalnih vlasti da isprave rasne predrasude za koje se vjeruje da su duboko ukorjenjene u policiji i u zatvorima.

Protesti nakon ubistva Majkla Brauna

Ubistvo Brauna izazvalo je seriju protesta i nereda, ali je bilo povod za započinjanje nacionalnog dijaloga o policijskoj upotrebi sile i njihovog odnosa prema manjinskim zajednicama, a Vilson je u međuvremenu napustio policijsku službu.

Preporučujemo za Vas