Suđenje bostonskom bombašu: "Vjerovao je da je vojnik u svetom ratu"

Carnajev je optužen da je napad izvršio sa svojim starijim bratom Tamerlanom koji je ubijen u razmjeni vatre sa policijom nekoliko dana kasnije
2 komentar(a)
Boston, Foto: Reuters
Boston, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2015. 17:45h

U Bostonu je danas počelo suđenje osumnjičenom za bombaški napad na Bostonskom maratonu, jedno od najpažljivije praćenih suđenja za terorizam u SAD od bombaškog napada u Oklahoma sitiju prije 20 godina.

Džohar Carnajev (21) kome prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna, pognuto je sa svog mjesta posmatrao tužioca Vilijama Vebera kako u uvodnoj riječi govori da je osumnjičeni iskoristio ranac da postavi bombu sa ciljem da "raznese ljude i napravi krvavi spektakl".

"Vjerovao je da je vojnik u svetom ratu protiv Amerikanaca...To je bio njegov motiv za ove zločine", rekao je tužilac, a prenio AP.

Carnajev, etnički Čečen koji je u SAD došao prije više od decenije, optužen je za bombaški napad po 30 tačaka optužnice i ubistvo jednog policajca nekoliko dana kasnije.

Tri osobe su poginule, a više od 260 povrijeđeno kada su dvije bombe kućne izrade eksplodirale blizu linije finiša maratona 15. aprila 2013.

Carnajev je optužen da je napad izvršio sa svojim starijim bratom Tamerlanom koji je ubijen u razmjeni vatre sa policijom nekoliko dana kasnije.

Odbrana pokušava da dokaže da je optuženi bio pod snažnim uticajem svog sedam godina starijeg brata, dok tužilaštvo tvrdi da je bio jednaki učesnik i da je djelovao svojevoljno.

Suđenje će biti podijeljeno na dvije faze - prvu vezanu za utvrđivanje krivice i drugu za izricanje kazne.

Ukoliko bude proglašen krivim, porota od 10 žena i 8 muškaraca odlučiće da li će Carnajev biti osuđen na doživotni zatvor ili smrt.

Očekuje se da će sudski proces trajati tri do četiri meseca, navela je američka agencija.

Bonus video: