Ofanziva se nastavlja: Vojska pokušava da opkoli Tikrit

Šiitska paravojska koja se bori zajedno sa iračkom vladom protiv ekstremista iz Islamske države, koji su suniti, okupljena je u grupu "Narodna mobilizacija", koju u velikoj mjeri finansira i snabdijeva oružjem i vojnim savjetnicima Iran
0 komentar(a)
Tikrit, Foto: Reuters
Tikrit, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2015. 16:09h

Irački vojnici i šiitske paravojske pokušavaju da opkole borce terorističke Islamske države u gradu Tikritu, trećeg dana velike ofanzive, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

S druge strane međunarodne organizacije za ljudska prava zabrinute su za civile koji žive u Tikritu.

Državna iračka televizija Irakija javlja da vladine snage "napreduju", ali da njihovo kretanje otežavaju nagazne mine.

Bezbjednosne snage navele su da su osvojile sela i naftna polja istočno od Tikrita, i blokirale glavnu snabdjevačku liniju Islamske države do susjedne Dijala provincije.

Šiitska paravojska koja se bori zajedno sa iračkom vladom protiv ekstremista iz Islamske države, koji su suniti, okupljena je u grupu "Narodna mobilizacija", koju u velikoj mjeri finansira i snabdijeva oružjem i vojnim savjetnicima Iran.

On direktno kontroliše nekoliko paravojski.

Šef generalštaba Združenog štaba Vojske SAD, general Martin Dempsi juče je ocijenio da bi uloga Irana u Tikritu mogla da bude pozitivna, sve dok Teheran ne podstiče vjerske tenzije.

Hiljade ljudi pridružilo se "Narodnoj mobilizaciji" pošto je glavni irački šiitski vjerski vođa ajatolah Ali Sistani pozvao narod da uzme oružje u ruke i brani zemlju i njena sveta mjesta od ekstremista.

Za sada zajedničke snage iračke vojske i šiitskih paravojski nemaju podršku američkih vazdušnih napada.

UN su upozorile da njihova operacija treba da bude završena "uz puno poštovanje osnovnih principa ljudskih i humanitarnih prava", pošto su vođe paravojski najavile da će osvetiti ubistvo stotine vojnika, većinom šiita, u jednom kampu nedaleko od Tikrita u junu.

Pripadnici paravojski već su optuživani za zločine i akcije koje nijesu bile kažnjene.

Aktivisti su naveli da su civili suniti istjerivani iz svojih kuća, otimani, i u nekim slučajevima ubijani po kratkom postupku.

"Šiitska paravojna milicija je u prošlosti često vršila odmazdu nad sunitskim civilima koji ne učestvuju u borbama. Zabrinuti smo da se tako nešto može ponoviti tokom ove operacije", rekla je Donatela Rovera iz Amnesti Internašnala za agenciju AFP.

Ona je podsjetila da su civili su ostali bez zaštite vladinih snaga od kada je ID zauzela gradove i sela prošle godine. Oni ne smeju biti kažnjeni zbog neuspjeha i nedostatka (iračkih) oružanih snaga koje nisu bile u stanju ili nijesu željele da ih zaštite do danas", rekla je Rovera.

Irački premijer Hajder al Abadi je, prilikom najave velike vojne operacije Tikrit, rekao da stanovnici treba da se "okrenu protiv ID" koja kontroliše taj irački grad od juna prošle godine.

U obraćanju u parlamentu, premijer je dodao da "u ovoj bici nema neutralne strane" i da se "svaki Iračanin koji izabere neutralnost de fakto svrstava uz ID".

"Abadijeva izjava da nema neutralnosti je zabrinjavajuća. Svaka osoba koja ne učestvuje direktno u neprijateljstvima, mora se smatrati za civila i biti zaštićena od namjernog ili neselektivnog napada", rekao je Džo Stork zamjenik direktora za Bliski Istok i Sjevernu Afriku Hjuman rajts voča za AFP.

Bonus video: