Bivši direktor CIA izbjegao zatvor

Nekad smatran kao jedan od najbrilijatnijih vojnih umova svoje generacije, veteran iz Iraka i Avganistana, general Petreus je tako izbjegao potencijalno nelagodno suđenje i stavio tačku na skandal koji je uzdrmao obavještajni svijet u ljeto 2012. godine
1 komentar(a)
Dejvid Petreus, Foto: Beta
Dejvid Petreus, Foto: Beta
Ažurirano: 04.03.2015. 08:17h

General Dejvid Petreus, bivši direktor CIA priznao je da je davao tajne dokumente svojoj ljubavnici i dobio dvogodišnju uslovnu kaznu.

Nekad smatran kao jedan od najbrilijatnijih vojnih umova svoje generacije, veteran iz Iraka i Avganistana, general Petreus je tako izbjegao potencijalno nelagodno suđenje i stavio tačku na skandal koji je uzdrmao obavještajni svijet u ljeto 2012. godine.

Petreus je svojevoljno prihvatio da se izjasni krivim za nedozvoljeno povlačenje i držanje povjerljivih dokumenata, rekao je portparol ministarstva pravde.

On će se zvanično izjasniti krivim pred sudom Sjeverne Karoline, a presuda će mu biti kasnije izrečena.

Prema uslovima nagodbe, dvije strane su se dogovorile da se zatraži uslovna kazna zatvora od dvije godine i novčana kazna od 40.000 dolara.

Da nije postigao nagodbu i izjasnio se krivim mogao je da dobije šest godina zatvora, od kojih pet uslovno, za glavnu optužbu, uz mogućnost dodatne dvije godine zbog ometanja pravde i zloupotrebe položaja.

Posle dvogodišnje istrage, američki Federalni istražni biro (FBI) predložio je u januaru da se pokrene postupak protiv bivšeg šefa CIA pošto su tajni dokumenti nađeni u kompjuteru njegove ljubavnice Pole Brodvel, koautorke njegove biografije.

On je prvobitno rekao da dokumenti nađeni na njenom kompjuteru ne dovode u opasnost nacionalnu bezbjednost. Međutim, time što će se izjasniti krivim Petreus priznaje između ostalog da je donio osam svežnjeva dokumenata koje je on sam okarakterisao kao strogo povjerljive, u kuću u Vašingtonu, gdje je proveo vikend u avgustu 2011. sa Brodvelovom.

Iako ništa iz tih dokumenata nije ušlo u biografiju on ih je ostavio u kući do 1. septembra. Skandal oko Petreousa izbio je tri dana poslije ponovnog izbora Baraka Obame na mjesto predsjednika, a kasnije je ustanovljeno da afera a priori nije imala posljedice na nacionalnu bezbjednost SAD.

Petreus je podnio ostavku sa mjesta šefa CIA 2012. kada je u medijima izašlo o njegovoj aferi sa Polom Brodvel. On je sa njom imao vezu 2011. dok ga je intervjuisala za biografiju koju je pisala.

Brodvel je provela godinu dana sa Petreusom u Avganistanu kada je zajedno sa njim radila na knjizi "All In: The Education of General David Petraeus." FBI je vodio istragu o aferi kako bi se utvrdilo da li predstavlja bezbjednosni rizik.

Bonus video: