Boko Haram snimio pogubljenja dvojice muškaraca

Taj video snimak će povećati strijepnje da Boko Haram, islamistička grupa koja se razvila iz vjerskog pokreta sa sjeveroistoka Nigerije, proširuje opseg svog djelovanja i da traži inspiraciju u djelovanju drugih militantnih grupa uključujući Islamsku državu i Al Kaidu
0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.03.2015. 10:58h

Nigerijska ekstremistička grupa Boko Haram objavila je video snimak u kojem je prikazano odsjecanje glava dvojice muškaraca.

To je prvi put da ta grupa objavljuje snimak pogubljenja, po čemu su dosad bili poznati džihadisti Islamske države.

U snimku se prikazuju militanti Boko Harama kako stoje iza dvojice muškaraca koji kleče, dok su im ruke vezane iza leđa, a jedan militant sa nožem se nadvija nad zarobljenike, prenio je Rojters.

Militanti zatim primoravaju jednog od talaca da u kameru kaže da su ih vlasti platile da špijuniraju Boko Haram, nakon čega slijedi scena koja prikazuje obezglavljena tijela zarobljenika.

Rojters navodi da nije moguće utvrditi autentičnost snimka niti datum kad je on snimljen.

Taj video snimak će povećati strijepnje da Boko Haram, islamistička grupa koja se razvila iz vjerskog pokreta sa sjeveroistoka Nigerije, proširuje opseg svog djelovanja i da traži inspiraciju u djelovanju drugih militantnih grupa uključujući Islamsku državu i Al Kaidu.

Način na koji je snimljen video, prikazivanje militanata obučenih u crno, kao i to što se ne prikazuje sami čin odsjecanja glave, nego kadar poslije toga, veoma podsjećaju na snimke Islamske države, koja je dosad zauzela velike djelove Iraka i Sirije i ubila više stranih talaca, ističe Rojters.

Bonus video: