Netanjahu: Moj govor u Kongresu nije nepoštovanje prema Obami

Netanjahu, koji se protivi pregovorima koje administracija predsjednika Baraka Obame vodi s Iranom oko nuklearnog programa, u Kongresu će govoriti o mogućnosti da Teheran napravi nuklearnu bombu
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2015. 20:52h

Veze Izraela i Sjedinjenih Američkih Država su jače nego što su ikad bile, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu, na skupu Američko izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, kojim je počeo posjetu SAD tokom koje treba da govori u Kongresu i pored negodovanja Bijele kuće.

Izraelski premijer je rekao da govor u Kongresu nije pokazivanje nepoštovanja prema predsjedniku Baraku Obami.

"Izvještaji o smrti američko-izraelskih odnosa nijesu samo preuranjeni, oni su prosto pogrešni", istakao je Netanjahu i dodao: "Naše savezništvo je jače nego što je ikada bilo".

Netanjahu, koji se protivi pregovorima koje administracija predsjednika Baraka Obame vodi s Iranom oko nuklearnog programa, sjutra će u Kongresu govoriti o mogućnosti da Teheran napravi nuklearnu bombu.

"Imam moralnu obavezu da govorim u lice ovoj opasnosti dok još ima vremena da se ona spriječi", rekao je Netanjahu pred više hiljada okupljenih na skupu izraelske lobističke grupe.

On je ocijenio da Obama ne razumije dubinu zabrinutosti Izraela oko iranskog nastojanja da dođe do nuklearne bombe.

"Lideri SAD su zabrinuti za bezbjednost svoje zemlje. Izraelski lideri su zabrinuti za opstanak svoje zemlje", ukazao je Netanjahu.

Na istom skupu govorila je i ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer koja je ocijenila da tenzije između te dvije države saveznice zatamnjuju politiku SAD da nikada neće ugroziti bezbjednost Izraela time što će dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila.

Prethodno je državni sekretar SAD Džon Keri u Ženevi branio Izrael pred Savjetom UN za ljudska prava.

"Naša posvećenost našem partnerstvu s Izraelom je osnovna posvećenost ukorijenjena u dijeljenju temeljnih vrijednosti", rekla je Pauer i navela da je to ojačno višedecenijskim stavom obije velike partije u SAD.

"Odnos SAD s Izraelom ne bi nikada trebalo da bude politizovan", istakla je Pauer.

Netanjahu će govoriti sjutra u Kongresu na poziv republikanskog vođstva u američkom parlamentu. Bijela kuća je s druge strane navela da nije konsultovana prilikom zvanja izraelskog premijera.

Republikanci, koji su poslije osvajnje većine u oba doma Kongresa, krenuli u oštriju borbu protiv Obame, protive se, kao i Netanjahu, pregovorima koje Vašington vodi s Teheranom oko spornog nuklearnog programa.

Bonus video: