Kastro: Bio sam srećan slušajući izuzetne priče o heroizmu obavještajaca

Prije nego što je prepustio vlast mlađem bratu Raulu Kastru 2006. godine, Fidel je redovno pozivao da se oslobodi "kubanska petorka", grupa uhapšena u Majamiju u septembru 1998. godine koja je tri godine kasnije osuđena zbog špijunaže
0 komentar(a)
Fidel Kastro, kubanski obavještajci, Foto: Reuters
Fidel Kastro, kubanski obavještajci, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2015. 20:34h

Bivši lider Kube Fidel Kastro sastao se sa trojicom agenata kubanske obavještajne službe, koji su oslobođeni iz američkog zatvora decembra prošle godine, u okviru istorijskog otopljavanja odnosa dvije zemlje, javili su danas državni kubanski mediji.

U pismu objavljenom u nekoliko državnih listova, Kastro (88) je naveo da se sa obavještajcima sastao u srijedu u svojoj kući u Havani, "73 dana nakon što su ponovo kročili na kubansku teritoriju".

"Bio sam srećan satima slušajući izuzetne priče o heroizmu te grupe", istakao je Kastro.

On je naveo da su obavještajci "antiteroristički heroji koji nikada nijesu naudili SAD i koji su pokušavali da spriječe terorističke akcije protiv našeg naroda".

Agencija AP je javila da je sastanak trajao pet sati.

Prije nego što je prepustio vlast mlađem bratu Raulu Kastru 2006. godine, Fidel je redovno pozivao da se oslobodi "kubanska petorka", grupa uhapšena u Majamiju u septembru 1998. godine koja je tri godine kasnije osuđena zbog špijunaže.

Havana je priznala da su u pitanju agenti obavještajne službe, ali je navela da su oni špijunirali militantne kubanske grupe u egzilu, a ne američku vladu.

Dvojici agenata je kazna smanjena, pa su se oni vratili kući 2013. i 2014. godine. Preostala trojica su se vratila u domovinu 17. decembra prošle godine, na dan kada su predsjednici Kube i SAD, Raul Kastro i Barak Obama, objavili normalizaciju odnosa dvije zemlje.

Raul Kastro je 25. februara odlikovao petoricu kubanskih obavještajaca koji su proveli više godina u američkim zatvorima.

Herardo Ernandes, Antonio Gerero, Ramon Labanino, Rene Gonsales i Fernando Gonsales su bili kubanski obavještajci, čija je "osinja mreža" bila aktivna na Floridi devedesetih godina prošlog vijeka.

Bonus video: