Komandant iračkih snaga: Ofanziva na Tikrit teče po planu

Lokalni mediji javljaju da su iračke snage napale grad i sa zemlje i iz vazduha
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2015. 16:54h

Komandant iračkih snaga izjavio je da ofanziva vojske na grad Tikrit koji kontroliše Islamska država, teče po planu, ali da još nijesu ušli u taj grad.

Iračka televizija Al-Irakija prenijela je da iračke snage napadaju Tikrit iz različitih pravaca uz podršku artiljerije i borbenih aviona, navodeći i da su ekstremisti Islamske džave istjerani iz nekih oblasti u okolini grada.

Agencija Asošijetid pres navodi da operacija, u kojoj učestvuju i šiitski, sunitski i iranski borci na rodni grad svrgnutog vođe Sadama Husenina, može potrajati.

Vojni komandant za oblast Salahudin, general Abdul-Vahab al-Sadi rekao je za državnu televiziju da operacija "teče po planu" i da se borbe vode uglavnom s istočne strane Tikrita.

"Zasad nijesmo ušli u grad. Bog dao, ući ćemo, ali nam je potrebno vrijeme kao što je planirano. Bog dao, pobjeda će biti ostvarena i Salahudin će biti pretvoren u grobnicu svih terorističkih grupa", rekao je al-Sadi.

Taj grad, oko 130 kilometara sjeverno od Bagdada, poslije Mosula je najveći grad pod kontrolom Islamske države. Njegovim osvajanjem iračke snage bi obezbijedile liniju za snabdijevanje za eventualni napad i na Mosul.

Američki vojni zvaničnici su rekli da bi koordinisana vojna operacija za zauzimanje Mosula mogla početi u aprilu ili maju i da će u njoj učestvovati 25.000 iračkih vojnika. Oni su, međutim, upozorili da će ako iračka vojska ne bude spremna, ta operacija biti odložena.

U ofanzivi na Tikrit učestvuje 30.000 pripadnika vojske, policije, antiterorističkih jedinica, kao i dobrovoljaca, javila je ranije agencija Frans pres.

Iračkim snagama u operaciji na Tikrit pomaže iranski general Gasem Soleimani, komandant specijalnih jedinica "Kods" elitne Revolucionarne garde Irana, koji je tamo stigao prije dva dana, prenijela je iranska agencija Fars.

Taj iranski general je glavni taktičar u borbi iračkih snaga sa sunitskim ekstremistima i zajedno s još desetak savjetnika iz Revolucionarne garde upravljao je šiitskim paravojnim snagama i vladinim trupama.

Fars javlja i da su kod Tirkita viđene bespilotne letjelice, ali ne navodi da li su iračke ili iranske.

Islamska država pogubila četiri osobe

Islamska država (ID) je objavila novi video-snimak u kojem se vidi pogubljenje četiri pripadnika jednog sunitskog plemena sa šireg područja iračkog grada Tikrita rodnog mjesta bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Oni su ubijeni zbog navodne saradnje sa iračkom vladom.

ID je objavila novi snimak istog dana kad je oko 30.000 pripadnika iračkih snaga pokrenulo veliku ofanzivu na Tikrit, koji džihadisti drže pod kontrolom već gotovo devet mjeseci, prenijela je agencija AFP.

U video-snimku se navodi da pogubljeni Iračani pripadaju jednom plemenu iz grada sjeverno od Tikrita.

Na početku snimka se vidi kako se vijori transparent na kojem piše "Eliminacija ćelije Sahvat al-Alam", nakon čega maskirani džihadisti ispaljuju po metak u potiljak svoje četiri žrtve.

Džihadisti Islamske države su u decembru objavili fotografije na kojima se vidi pogubljenje 13 članova grupe Sahvat al-Alam.

Prema izvorima iz iračke vojske, pripadnici te sunitske grupe su, pored iračke vojske, policije i šiitskih dobrovoljaca, uključeni u pokrenutu ofanzivu na Tikrit.

Galerija

Bonus video: