Apple spreman da kupi trećinu godišnje proizvodnje zlata

Prema procjenama, Apple će za samo jedan model zlatnog sata potrošiti 30 milijardi dolara za godinu, što će imati veliki uticaj na cijenu zlata i može izazvati ogroman haos u svjetskoj ekonomiji
1 komentar(a)
zlato, Foto: Shutterstock
zlato, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2015. 09:39h

Apple je, prema pisanju Volstrit džurnala, spreman da kupi trećinu godišnje proizvodnje svjetskog zlata koje će koristiti za proizvodnju svojih luksuznih satova.

Taj američki informatički div na tržište planira da lansira pet, šest miliona luksuznih satova od 18-karatnog zlata, što bi moglo imati veliki uticaj na tržište zlata, kao i na svjetsku ekonomiju, prenosi Biznis.ba.

Procjenjuje se da će toj kompaniji trebati oko 746 tona zlata godišnje, što je oko 30 odsto svjetske godišnje proizvodnje. U svaki od satova biće ugrađene dvije unce, odnosno 62,2 grama zlata.

Prema procjenama, Apple će za samo jedan model zlatnog sata potrošiti 30 milijardi dolara za godinu, što će imati veliki uticaj na cijenu zlata i može izazvati ogroman haos u svjetskoj ekonomiji.

Ta procjena se zasniva na predviđanjima koja nijesu zvanični podaci, ali ako se prognoze Volstrita ispostave tačnima, Apple će preuzeti skoro polovinu svjetskog tržišta luksuznih satova.

Kompanija će svoj prvi pametni sat predstaviti 8. marta u San Franciscu.

Bonus video: