Keri: Nadamo se da se Netanjahuov govor neće pretvoriti u "politički fudbal"

Velike sile pregovaraju s Iranom o ograničavanju nuklearnog programa, ali Netanjahu baca sumnju na mogući sporazum i upozorava da će nuklearni Iran predstavljati egzistencijalnu prijetnju za jevrejsku državu
53 pregleda 2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2015. 20:24h

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je danas da njegova zemlja zaslužuje mogućnost da ispita može li se postići nuklearni sporazum s Iranom, koji bi otklonio potrebu za vojnom akcijom protiv Teherana.

Keri je takođe izrazio nadu da se planirani govor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, u kome će upozoriti protiv mogućeg sporazuma s Iranom, neće pretvoriti u "neki veliki politički fudbal".

Velike sile pregovaraju s Iranom o ograničavanju nuklearnog programa, ali Netanjahu baca sumnju na mogući sporazum i upozorava da će nuklearni Iran predstavljati egzistencijalnu prijetnju za jevrejsku državu.

Izraelskog lidera su pozvali republikanci da ove nedjelje govori u Kongresu, a o tome se nijesu konsultovali s administracijom predsjednika SAD Baraka Obame.

U intervjuu za TV mrežu Ej-Bi-Si (ABC) Keri je rekao:

"Bolje je postići to diplomatijom, nego da morate da gradite strategiju vojno, koju bi morali da ponavljate stalno i za koju svi vjeruju da bi trebalo da uslijedi nakon što ste iskoristili sve diplomatske terapije."

"Ne mogu da vam obećam da možemo postići nuklearni sporazum s Iranom, ali ćemo testirati da li ili ne diplomatija može da spriječi da se to oružje napravi, kako ne bi morali da se okrenemo dodatnim mjerama, uključujući mogućnost vojne konfrontacije", rekao je Keri, kako su prenijeli izraelski mediji.

"Naša nada je da diplomatija može da djeluje," istakao je on, podsjetivši na uspjeh u postizanju privremneog sporazuma s Iranom.

Keri je takođe rekao da je Netanjahu dobrodošao da govori u SAD, "očito", aludirajći na kontroverzu oko tog govora samo dvije nedjelje uoči izraelskih izbora.

Odlazeći danas u Vašington Netanjahu je rekao da kreće u "istorijsku misiju".

"Osjećam se kao izaslanik svog naroda Izraela, čak i onih koji se sa mnom ne slažu. Duboko sam zabrinut za sudbinu Izraela i našeg naroda. Učiniću sve u moj moći da garantujem našu budućnost", rekao je Netanjahu.

Bonus video: