Irak: Pokradeni Nacionalni muzej otvoren poslije 12 godina

Kriminalne mreže, koje su iskoristile američku vojnu intervenciju i haos u zemlji 2003. godine, opljačkale su iračke muzeje a i iz glavnog, nacionalnog muzeja u Bagdadu, ukradeno je 15.00 umjetničkih djela, od kojih je 4.300 pronađeno
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2015. 17:26h

Irački nacionalni muzej otvoren je danas u Bagdadu poslije 12 godina tokom kojih je pronađena jedna trećina od 15.000 ukradenih umjetničkih djela.

Irački zvaničnici naveli su da su ubrzali ponovno otvaranje muzeja reagujući na nedavno uništavanje drevnih kipova u Mosulu.

Islamska država objavila je prije dva dana video-snimak svojih pripadnika dok u Mosulu na sjeveru Iraka maljevima razbijaju drevne predmete, uz objašnjenje da su to "simboli idolopoklonstva koje treba uništiti".

"Događaji u Mosulu su nas naveli da ubrzamo otvaranje muzeja jer smo željeli da na svoj način reagujemo na kriminal islamista", izjavio je predstavnik Ministarstva turizma Kais Husein Rašid.

Kriminalne mreže, koje su iskoristile američku vojnu intervenciju i haos u zemlji 2003. godine, opljačkale su iračke muzeje a i iz glavnog, nacionalnog muzeja u Bagdadu, ukradeno je 15.00 umjetničkih djela, od kojih je 4.300 pronađeno.

Nacionalni muzej posjeduje jednu od najznačajnijih arheoloških zbirki na svijetu zbog bogate kolekcije umjetničkih djela Mesopotamije.

Galerija

Bonus video: