U više napada u Iraku ubijeno 27 ljudi

Prve bombe eksplodirale su danas blizu pijace u gradu Balad Ruzu, 70 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, kada je ubijeno 11 ljudi, a 50 povrijeđeno, prema policijskim i bolničkim izvorima
0 komentar(a)
Irak, bombaški napad, Foto: Reuters
Irak, bombaški napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2015. 14:45h

U današnjim eksplozijama automobila bombi na pijaci i šiitskim kontrolnim punktovima sjeverno od iračkog glavnog grada Bagdada ubijeno je 27 ljudi, javili su zvaničnici.

Prve bombe eksplodirale su danas blizu pijace u gradu Balad Ruzu, 70 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, kada je ubijeno 11 ljudi, a 50 povrijeđeno, prema policijskim i bolničkim izvorima.

Kasnije je bombaš samoubica napao šiitski kontrolni punkt kod grada Samare, a u napadu je ubijeno osam šiitskih boraca, a 15 je ranjeno, navele su vlasti.

Poslije napada oko Samare, 95 kilometara sjeverno od Bagdada, uslijedili su okršaji između iračkih bezbjednosnih snaga i ekstremista Islamske države.

Samara i okolne oblasti su pod stalnim napadima ekstremista Islamske države koja drži oko jednu trećinu teritorije Iraka i susjedne Sirije, i gdje je proglasila kalifat.

Drugi bombaš samoubica napao je drugi kontrolni punkt siitskih milicija južno od Samare kada je ubijenoosam boraca, a 16 povrijeđeno naveli su zvaničnici.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad mada se u Iraku skoro svakodnevno događaju napadi za koje odgovornost često preuzima ekstremistička grupa Islamska država.

U Bagdadu je irački premijer Hajder Al-Abadi obećao da će pronaći i kazniti osobe koje su uništile drevne objekte u sjevernom iračkom gradu Mosulu.

Islamska država u četvrtak je objavila video snimak koji navodno prikazuje uništavanje drevnih predmeta.

Na petominutnom video snimku vidi se grupa ljudi s bradama koji maljevima i bušilicama u muzeju u Mosulu uništavaju velike kipove.

Video zatim prikazuje i muškarca u crnoj odjeći kako na obližnjem arheološkom nalazištu uništava kip krilatog bika – asirskog zaštitnog božanstva, iz 7. vijeka prije nove ere.

Taj vandalizam izazvao je opšte osude u svijetu, uključujući od Uneska

Bonus video: