Ruska naftna polja u rukama kineskih investitora

„Putin je u teškoj situaciji. Svi to znamo. Jedan od načina da se izvuče je da poboljša odnose sa Kinom“
157 pregleda 4 komentar(a)
Rusija nafta, Foto: Reuters
Rusija nafta, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2015. 15:51h

Rusija bi mogla dozvoliti kineskim investitorima više od 50 odsto udjela u strateškim naftnim i gasnim poljima, kazao je juče jedan zvaničnik što naglašava potrebu Moskve za stranom pomoći u cilju razvijanja energetskih resursa.

I mada strogo kontroliše naftna i gasna polja koja predstaljaju okosnicu njene ekonomije, Rusija je sklapala saveze sa pojedinim zapadnim kompanijama kako bi stekla znanje koje joj je potrebno za izvlačenje zaliha do kojih je teško doći.

Međutim, sada kada su zapadne sankcije zbog uloge Moskve u Ukrajini potpuno zaustavile tu saradnju, Rusija je prevazišla „psihološku barijeru“ i spremna je da produbi svoje ekonomske veze sa Kinom, kazao je zamjenik premijera Arkadij Dvorkovič.

„Imamo strateško partnerstvo sa Kinom i sada se odluke donose mnogo prije nego ranije. Imamo ugovor o gasu, a uskoro će biti potpisan još jedan. Sada Kinu poznajemo bolje: razumijemo njihove motive i namjere“, kazao je on na konferenciji u sibirskom kragu Krasnojarsku.

„Prije je postojala psihološka barijera. Sada je više nema. Zainteresovani smo za maksimalne investicije u novim industrijama. Kina je za nas očigledan investitor“, kazao je on, a prenosi Rojters.

Predsjednik Vladimir Putin forsira bliže veze sa Azijom od kako su Evropska unija i Sjedinjene Države nametnule sankcije Rusiji prošle godine zbog uloge u ukrajinskom konfliktu, nakon čega su odnosi pali na najniži nivod od hladnog rata.

Uprkos laskanjima da je Kina „ključni istok“, Moskva nije uspjela da finalizuje veliki broj dogovora i u Aziji postoji priličan oprez kada je u pitanju pružanje finansija ruskim kompanijama i bankama. Kineski CNPC i Sinopek grupa su imale investicije u Rusiji ali samo u manjim projektima. CNPC ima blok za istraživanja, ali do sada nije bilo proizvodnje.

„Putin je trenutno u teškoj situaciji. Svi to znamo. Jedan od načina da se izvuče iz toga je da poboljša odnose sa Kinom“, kazao je za Rojters izvor iz kineske naftne industrije. „CNPC-u je bilo teško da unapređuje saradnju u Rusiji pod Putinom. Pokušali smo više puta, ali nije vrijedilo. Sada se situacija promijenila i veće su šanse da uspijemo“, kazao je.

Prema ograničenjima koja su sada na snazi, strani investitori mogu imati udio manji od 50 odsto u naftnim poljima gdje postoje rezerve veće od 70 miliona tona i na poljima gasa sa rezervama većim od 50 milijardi kubnih metara.

Većina ruske naftne proizvodnje je zasnovana u zapadnom Sibiru, gdje su polja skoro isrpljena. Za sve nove oblasti, poput istočnog Sibira i Arktika i teško dostupnih resursa, potrebna je pomoć stranih kompanija.

Bonus video: