Kambodža: Hapse gole turiste u najvećem budističkom svetilištu

Vlasti nemaju toleranciju prema egzibicionističkim turistima koji skidaju odjeću ispred tog svetilišta
65 pregleda 3 komentar(a)
Angkor Vat, Foto: Shutterstock
Angkor Vat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2015. 12:10h

Najmanje pet stranih turista uhapšeno je i deportovano iz Kambodže pošto su se fotografisali goli ispred jednog od svetih budističkih hramova u kompleksu Angkor Vat, najpopularnijoj meti turista u toj zemlji.

Arheološki park Angkor, iz 12. vijeka koji je na UNESKO listi svjetske kulturne baštine, prošle godine posjetilo je dva miliona ljudi.

Vlasti nemaju toleranciju prema egzibicionističkim turistima koji skidaju odjeću ispred tog svetilišta, a slični incidenti uznemiravaju u obične građane, za koje ta vjerska građevina ima ogromno duhovno i istorijsko značenje.

"Angkor Vat je najpoznatije svetilište u Kambodži, koje svi, ne samo Kmeri, već i strani turisti moraju da poštuju", rekao je Ratanak Te, stanovnik Pnom Pena.

Ovakvih incidenata kod Angkor Vata bilo je i ranije. U januaru su kod tog svetilišta uhapšene dvije mlade sestre iz SAD pošto su se fotografisale gole ispred hrama Prea Kan. One su osuđene na po šest mjeseci uslovne kazne zatvora, novčanu kaznu u iznosu od 250 dolara, deportaciju i četvorogodišnju zabranu dolaska u Kambodžu.

Prošlog mjeseca uhapšen je i jedan mladić iz Francuske iz istog razloga, a troje turista uhapšeno je pošto su se goli vozili na motoru u blizini Pnom Pena.

Znakova, kojima se posjetioci pozivaju da se ponašaju pristojno i s poštovanjem, sve je više oko tog kompleksa hramova.

Vlasti namjeravaju da uskoro postave i postere koji će upozoravati turište da nepristojno i bizarno poziranje ispred Angkor Vata može voditi hapšenju i deportaciji.

Angkor nije jedino turističko odredište u svijetu koje je na meti golih turista.

Zvaničnici koji se staraju o očuvanju drevnog grada Maču Pikču u Peruu, pojačali su nadzor pošto su prošle godine u njemu turisti uhvaćeni kako trče ili poziraju takođe goli.

Bonus video: