Mun: Kim Džong Un će se uskoro sastati sa Si Đinpingom i Putinom, a možda i s Abeom

0 komentar(a)
Mun Džae In, Foto: Reuters
Mun Džae In, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2018. 07:33h

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In izjavio je jutros da će se sjevernokorejski lider Kim Džong Un uskoro sastati sa kineskim i ruskim predsednikom, Si Đinpingom i Vladimirom Putinom, a nije isključio ni susret sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

"Nevezano za drugi samit SAD-Sjeverna Koreja, uskoro bi trebalo da dođe do posjete predsjednika Kim Džong Una Rusiji i posjeta predsjednika Si Đinpinga Sjevernoj Koreji", rekao je Mun na sastanku južnokorejske vlade.

Mun je najavio ove susrete dan pošto je njegovo predsjedništvo saopštilo da su Vašington i Pjongjang postigli dogovor da drugi samit SAD-Sjeverna Koreja bude "što je prije moguće".

Šef američke diplomatije Majk Pompeo boravio je juče kratko u Pjongjangu gdje je razgovarao sa sjevernokorejskim liderom. Prije Sjeverne Koreje, Pompeo je bio u Tokiju gdje se sastao s japanskim premijerom Šinzom Abeom, a zatim u Seulu.

Mun je rekao da postoji mogućnost susreta Abea i Kima, uz ocjenu da je "u toku stvaranje novog poretka na Korejskom poluostrvu".

Bonus video: