Peking Vašingtonu: Igrate se sa vatrom, povucite sankcije ili se suočite sa posljedicama

"Potez SAD ozbiljno krši fundamentalne principe međunarodnih odnosa i ozbiljno mrači odnose dvije zemlje i njihovih vojski"
0 komentar(a)
SAD I Kina, trgovinski rat, Foto: Shutterstock
SAD I Kina, trgovinski rat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2018. 09:22h

Kina je danas izrazila "veliku ogorčenost" nakon što su joj SAD uvele nove sankcije zbog kupovine ruskog oružja.

Vašington je juče objavio prve sankcije nekom stranom entitetu zbog kupovine ruskog oružja, jedinici kineske vojske koja je nabavila ruske lovačke avione i rakete zemlja-vazduh.

"Potez SAD ozbiljno krši fundamentalne principe međunarodnih odnosa i ozbiljno mrači odnose dvije zemlje i njihovih vojski. Upućujemo snažan poziv SAD da odmah isprave grešku i povuku te takozvane sankcije. U suprotnom će SAD snositi posljedice", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Istovremeno, Moskva je optužila Vašington da se "igra s vatrom" u dotičnom slučaju i da prijeti "svjetskoj bezbjednosti".

Govoreći o kupovini oružja od Rusije, Geng je rekao da je ta zemlja "partner u strateškoj saradnji".

Prema njegovim riječima, ta saradnja za cilj ima odbranu "legitimnih interesa dvije zemlje kao i regionalnog mira i stabilnosti", a ne "nijednu treću stranu".

Vašington je uveo finansijske sankcije ključnom dijelu kineskog ministarstva odbrane, Odsjeku za razvoj opreme, i njegovom direktoru Liju Šangfuu zbog kupovine borbenih aviona Suhoj Su-35 krajem prošle godine i nabavke opreme za ruski protivvazdušni sistem S-400 početkom ove.

SAD i Kina su trenutno i u trgovinskom ratu u kome su uvedene obostrane carine na uvoznu robu.

Bonus video: