Figaro: Makron u Njujorku kao posrednik između Trampa i njegovih protivnika

Figaro je prenio da će francuski predsjednik tokom 45 minuta razgovora u četiri oka s američkim kolegom pomenuti razna pitanja od Irana, klimatskih promjena do trgovinskih odnosa SAD s Kinom
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2018. 16:09h

Francuski predsjednik Emanuel Makron stiže danas u Njujork gdje će učestvovati na Generalnoj debati 73. zasijedanja Generalne skupštine UN u pokušaju da u bilateralnim sastancima na marginama bude posrednik između predsjednika SAD Donalda Trampa i njegovih raznih protivnika, prenio je pariski list Figaro na svom sajtu.

Makron koji putuje u Njujork s neobično velikom delegacijom od osam ministara, odmah po dolasku na američko tlo treba da se sastane s Trampom.

Figaro je prenio da će francuski predsjednik tokom 45 minuta razgovora u četiri oka s američkim kolegom pomenuti razna pitanja od Irana, klimatskih promjena do trgovinskih odnosa SAD s Kinom.

"Umjesto da se frontalno suoči s Trampom, Makron će pokušati da zauzme mjesto posrednika između Trampa i njegovih raznih protivnika. Zadatak neće biti lak, pošto Makron želi da ubijedi Trampa da dođe u Pariz 11. novembra na ceremoniju povodom 100 godina primirja kojim je okončan Prvi svijetski rat", ocijenio je pariski list.

Makron će u utorak održati govor u UN, i to će biti njegov drugi govor od dolaska na vlast.

Figaro prenosi da će francuski predsjednik pokušati da "brani multilateralizam koji je doveden u pitanje međunarodnom politikom Trampa koji favorizuje bilateralne odnose država".

List ocjenjuje da odsustvo predsjednika Rusije i Kine, Vladimira Putina i Si Đinpinga, Makronu ostavlja prostor na zauzme važno mjesto tokom debate ali rizikuje da bude izolovan.

"Makron će se u UN suočiti s dva izazova. Prvi izazov je da uvjeri sagovornike u dobrobiti multilateralizma nudeći konkretne odgovore na krize i aktuelne probleme, a drugi je da dokaže da nije jedini koji tako razmišlja", dodao je Figaro.

Bonus video: