Policajac ubio dječaka tokom demonstracija u Venecueli

Policajac Havijer Mora Ortis priznao je da je pucao u dječaka plastičnom municijom, saopštili su zvaničnici, a predsjednik Nikolas Maduro i drugi vladini zvaničnici osudili su ubistvo brzo i energično
1 komentar(a)
Venecuela protesti, Foto: Reuters
Venecuela protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 08:13h

Venecualanski policajac ubio je maloljetnog dječaka (14) u gradu San Kristobalu tokom demonstracijama protiv socijalističke vlasti, što je kasnije izazvalo oštre reakcije opozicije i veće nemire.

Policajac je juče pucnjem u glavu ubio đaka Kluiverta Roa tokom sukoba policije i demonstranata u San Kristobal na zapadu Venecuele što je preplavio društvene mreže i izazvalo kasnije nemire i pozive opozicije da se danas održi miting u Karakasu i sprovede istraga ubistva.

Policajac Havijer Mora Ortis (23) priznao je da je pucao u dječaka plastičnom municijom, saopštili su zvaničnici, a venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro i drugi vladini zvaničnici osudili su ubistvo brzo i energično, prenijela je agencija AP.

Na video i fotografskim snimcima se vidi kako dječak leži u lokvi krvi sa rancem na leđima, dok muškarac mahnito pokušava da zaustavi krvarenje. Dečak je preminuo na putu do bolnice.

Skup koji je počeo kao male demonstracije protiv socijalističke vlade tokom noći je prerastao u veliki protest u San Kristobalu uz zatvaraje prodavnica i zaustavljanje javnog prevoza u očekivanju nereda.

Neke škole u tom univerzitetskom gradu u blizini granice sa Kolumbijom najavile su da će nastava biti obustavljena sljedećeg dana.

U televizijskom obraćanju Maduro je naveo da su maskirani demonstranti koristili kamenje u napadu na policiju koja je pokušala da uguši demonstracije. On je pozvao mlade ljude da se odupru takvom podsticanju konfrontacija, ali i osudio ubistvo dječaka.

Bonus video: