Ostavka visokog zvaničnika UN nakon optužbi za seksualno uznemiravanje

U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, Pačauri, čiji mandat ističe u oktobru 2015, istakao je da je njegova nemogućnost da otputuje u Keniju pokazala da on možda ne može da pruži "snažno vođstvo, potrebno vrijeme i punu pažnju jednog predsjedavajućeg", kakve zahtjeva panel
0 komentar(a)
Radžendra Pačauri, Foto: Reuters
Radžendra Pačauri, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 07:43h

Indijac Radžendra Pačauri podnio je ostavku na mjesto predsjedavajućeg panela UN za klimatske promjene nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, koje je demantovao.

Pačauri, predsjedavajući Međuvladinog panela o klimatskim promjenama od 2002. godine, nije prisustvovao sastanku IPCC u Keniji ove sedmice nakon što je indijska policija započela istragu protiv njega, po krivičnoj prijavi za seksualno uznemiravanje.

U pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-munu, Pačauri, čiji mandat ističe u oktobru 2015. godine, istakao je da je njegova nemogućnost da otputuje u Keniju pokazala da on možda ne može da pruži "snažno vođstvo, potrebno vrijeme i punu pažnju jednog predsjedavajućeg", kakve zahtjeva panel, prenio je Rojters.

"Stoga sam donio odluku da podnesem ostavku na mjesto predsjedavajućeg IPCC nekoliko mjeseci prije isteka mog mandata", stoji u pismu.

Pačauri je preuzeo Nobelovu nagradu za mir u ime IPCC 2007.

Otkrića IPCC o globalnom zagrijevanju osnova su za djelovanje gotovo 200 vlada koje su postigle dogovor da do decembra ove godine izrade sporazum u borbi protiv klimatskih promjena, navela je britanska agencija.

Bonus video: