Doživotna za ubicu najboljeg američkog snajperiste

Suđenje Rutu, koje je trajalo dvije nedjelje, privuklo je veliku pažnju američke javnosti budući da se desilo istovremeno kad se u bioskopima pojavio kontroverzni film Klinta Istvuda o Kajlovim iskustvima kao snajperiste u Iraku
0 komentar(a)
Edi Rej Rut, Foto: Reuters
Edi Rej Rut, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 07:53h

Sud u američkoj saveznoj državi Teksas osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora bivšeg marinca Edi Reja Ruta zbog ubistva najuspješnijeg snajperiste u američkoj vojnoj istoriji Krisa Kajla, koji je bio inspiracija za hit film "Snajperista", objavili su danas američki mediji.

Porota je nakon manje od tri sata jednoglasno odbacila tvrdnju Ruta (27) da nije kriv za ubistvo Kajla i njegovog prijatelja Čeda Litlfilda u februaru 2013. godine u streljani u sjevernom Teksasu, prenijela je agencija AFP.

Suđenje Rutu, koje je trajalo dvije nedjelje, privuklo je veliku pažnju američke javnosti budući da se desilo istovremeno kad se u bioskopima pojavio kontroverzni film Klinta Istvuda o Kajlovim iskustvima kao snajperiste u Iraku.

Porota sastavljena od dva muškarca i deset žena je zaključila da je Rut, koji se pozivao na neuračunljivost, kriv za smrt Krisa Kajla i njegovog prijatelja.

Ubica je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovni otpust, a iako takav zločin predviđa i smrtnu kaznu, tužilaštvo je od toga odustalo još prije početka suđenja.

Kajl i Litlfild su ubijeni pošto je Rutova majka zatražila od bivšeg američkog snajperiste da pomogne njenom sinu, koji je obolio od post-traumatskog stresnog poremećaja, piše "Vašington post".

Kajl, za kojeg se zvanično smatra da je tokom svoje vojne službe ubio 160 ljudi, ovjekovečen je u hit filmu "Snajperista", gdje ga je glumio Bredli Kuper.

Bonus video: