Indonezija ne odustaje od planiranih pogubljenja

Vidodo je prethodno odbio da pomiluje osuđenike, uprkos ponovljenim zahtjevima vlasti Australije, Brazila i Francuske, čiji su državljani neki od onih 11 koji bi uskoro trebalo da budu pogubljeni
0 komentar(a)
Džoko Vidodo, Foto: Beta/AP
Džoko Vidodo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2015. 07:30h

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da planirano pogubljenje 11 osuđenika na smrt, koji su uglavnom osuđeni za šverc droge, neće biti odloženo.

On je upozorio strane zemlje da se ne miješaju u pravo zvanične Džakarte da sprovodi smrtnu kaznu.

Vidodo je prethodno odbio da pomiluje osuđenike, uprkos ponovljenim zahtjevima vlasti Australije, Brazila i Francuske, čiji su državljani neki od onih koji bi uskoro trebalo da budu pogubljeni, prenio je Rojters.

"Prvo što treba odlučno da kažem jeste to da niko ne bi trebalo da se upliće u naše pravo na izvršenje smrtne kazne, zato što je naše suvereno pravo da sprovodimo naše zakone", rekao je predsjednik Indonezije u obraćanju novinarima.

On je dodao da je primio pozive od lidera Francuske, Brazila i Holandije u vezi skorog izvršenja smrtne kazne nad osuđenicima, ali nije pomenuo Australiju, iako su među 11 osuđenika dva Australijanca.

Indonežanski zakoni predviđaju stroge kazne za šverc droge, a ta zemlja je nakon petogodišnje pauze 2013. ponovo počela da sprovodi smrtnu kaznu.

Nedugo prije obraćanja predsjednika novinarima, sud u DŽakarti je odbacio žalbe dvojice Australijanaca protiv odluke Vidoda da ne odgovori pozitivno na njihovu molbu za pomilovanje.

Zvanična Kanbera je sprovodila odlučnu kampanju za spas života svojih državljana Mjurana Sukumarana (33) i Endrjua Čena (31), koji su 2005. proglašeni krivima za organizovanje šverca heroina iz Indonezije.

Australijske vlasti, koje već duže vremena imaju nestabilne odnose sa svojim sjevernim susedom - Indonezijom, saopštile su da će razmotriti mogućnost povlačenja svog ambasadora iz Džakarte ukoliko pogubljenje bude izvršeno.

Brazil i Holandija su već povukli svoje ambasadore nakon što su indonežanske vlasti prošlog mjeseca već pogubile dvojicu njihovih državljana zbog šverca droge.

Bonus video: