Liberman: Moralna pobjeda nad Palestinom

Porota u Njujorku je naložila palestinskim vlastima da plate odštetu američkim žrtvama šest odvojenih napada u Izraelu u pomenutom periodu tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije
0 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2015. 07:20h

Izraelske vlasti su pohvalile naredbu SAD da Palestinci plate 218 miliona dolara odštete američkim žrtvama napada u Izraelu.

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman nazvao je presudu za zločine počinjene od 2002. do 2004. godine moralnom pobjedom.

"Odluka predstavlja iznad svega moralnu pobjedu za državu Izrael i za žrtve terorizma", rekao je Liberman, dodavši da to "potvrđuje mišljenje onih koji znaju šta se desilo ranih 2000-tih, ali što mnogi u svijetu odbijaju da priznaju zbog hipokrizije, poznatih posebnih interesa ili antisemitizma".

"Terorizam je integralni dio same strukture Palestinske uprave" istakao je izraleski minstar.

Porota u Njujorku je naložila palestinskim vlastima da plate odštetu američkim žrtvama šest odvojenih napada u Izraelu u pomenutom periodu tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije. Ona je zaključila da su PU i Palestinska oslobodilačka orgnizacija (PLO) odgovorne po 25 odvojenih optužbi i odredila odštetu nakon dana saslušanja.

Jedanaest tužitelja je podnijelo tužbe federalnom sudu protiv PU i PLO nakon napada, u kojima je ubijeno 33 a ranjeno više od 390 ljudi, navodi AFP, dok je Rojters naveo da je broj ranjenih veći, više od 450. Oni su tražili da se PU i PLO proglase odgovornim za podršku napadima koje su izveli pripadnici Hamasa i Brigada mučenika Al Akse, povezanih s Fatahom.

Međutim, advokati optuženih su rekli da PU ne može da se smatra odgovornom za "ludačke i užasne napade" koje je počinio Izrael, insistirajući da su napadači djelovali samostalno.

Bonus video: