Kako Indonezija vraća Australiji milijardu dolara: Novčić za Abota

66 pregleda 4 komentar(a)
Indonezija, Toni Abot, Foto: Reuters
Indonezija, Toni Abot, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 19:39h

Indonežani se širom države u kampanji "Novčić za Australiju" organizovali da prikupe novac za australijskog premijera Tonija Abota, prenosi B92.

Abot je, pokušavajući da se izbori za pomilovanje dvojice Australijanaca osuđenih u Indoneziji na smrtnu kaznu zbog dilovanja droge, pomenuo da je Australija donacijom od milijardu dolara pomogla Indoneziji nakon cunamija i naveo da bi bilo dobro kada bi oni sada vratili uslugu.

“Hajde da ne zaboravimo da je prije nekoliko godina kada je Indoneziju pogodio cunami Australija poslala milijardu dolara pomoći. Rekao bih nešto indonežanskom narodu i vladi te države: Mi u Australiji smo uvijek tu da vam pomognemu i nadamo se da biste i vi to mogli da uradite za nas u ovom trenutku”, rekao je Abot, a prenosi B92.

Nakon zemljotesa 2004. godine, cunami koji je pogodio zapadnu obalu Sumatre usmrtio je više od 100.000 ljudi.

Godinu dana kasnije grupa od devet Australijanaca uhapšena na Baliju u pokušaju da iz Indonezije u Australiju prokrijeumčare 8,3 kilograma heroina, procijenjenu na preko tri miliona dolara.

Članovi grupa, nakon toga prozvana "Bali Najn" osuđeni su na smrtnu kaznu.

Smrtna kazna nad dvojicom pripadnika devetorice sa Balija, Endrjuom Čanom i Mjuranom Sukumaranom, prema navodima iz kancelarije zamjenika predsjednika Indonezija, odložena je na mjesec dana.

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo odbio je njihove zahtjeve za pomilovanjem, a pokušaj australijskog premijera izazvao je burne reakcije građana Indonezije koji ga na društvenim mrežama porede sa Šajlokom iz Šekspirovog "Mletačkog trgovca".

Kako bi mu odgovorili pokrenuta je kampanja prikupljanja metalnog novca "Novčić za Australiju" u cilju otplate "pozajmice" Australije nakon cunamija. Abotove slike na kojim mu se preko usta nalazi crveni iks znak mogu se vidjeti širom Indonezije, naročito u Džakarti.

"Australijancima je potreban premijer, ne Šajlok i rođak dilera drogom", pisalo je na jednom natpisu tokom protesta održanom nedjelju na kojem je bilo nekoliko hiljada ljudi.

Indonezija je izvršila smrtne kazne nad šest dilera drogom u januaru, među kojima je i pet stranaca, što je dovelo d toga da su Brazil i Holandija povukli svoje ambasadore iz te zemlje.

Bonus video: