Australija: Abot najavio oduzimanje državljanstva zbog ID

Abot i ukazao na "uspon usamljenih vukova napadača" koji radikalizuju komunkaciju na internetu - preko društvenih mreža
1 komentar(a)
Toni Abot, Foto: Reuters
Toni Abot, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 09:01h

Australijski premijer Toni Abot najavio je danas nove mjere bezbjednosti uključujući oduzimanje državljanstva onim dvojnim državljanima povezanim sa terorizmom.

Kanbera je na visok nivo podigla prijetnje od terorizma u septembru prošle godine i od tada je izvela niz racija zbog alarma koji je izazvao odlazak najmanje 110 Australijanaca u Irak i Siriju da se bore na strani Islamske države (ID), a od kojih se više od 30 vratilo kući uz udvostručavanje broja istraga za terorizam za samo godinu dana.

"Po svim mjerilima, prijetnja Australiji se pogoršava. Broj stranih boraca je porastao. Broj poznatih simpatizera i pristalica ekstremizma je porastao. Broj potencijalnih terorista kod kuće, raste", rekao je Abot i dodao da mora da se uradi još, mada je Kanbera "upumpala" 630 miliona australijskih dolara od avgusta za mjere kontra-terorizma, prenijela je agencija AFP. "Proglašenjem kalifata, islamski kult smrti (ID) proglasio je rat svijetu", rekao je Abot i ukazao na "uspon usamljenih vukova napadača" koji radikalizuju komunkaciju na internetu - preko društvenih mreža, u korist ID od kojih je 20 uhapšeno u skladu sa zakonima protiv terorizma, samo u posljednjih šest mjeseci.

Bonus video: