Egipat: Odloženo suđenje za 200 islamista

ni su optuženi za smrtonosne sukobe nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Morsija, rekao je neimenovani vojni zvaničnik
0 komentar(a)
Muslimanska braća, Foto: Reuters
Muslimanska braća, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 19:19h

Egipatski vojni sud odložio je za 9. mart današnje suđenje vođi muslimanske braće Mohamedu Badiju i grupi od 198 islamista.

Oni su optuženi za smrtonosne sukobe nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Morsija, rekao je neimenovani vojni zvaničnik.

Badi (71) je prvi put na vojnom sudu, a zajedno s ostalima optužen je za učešće u sukobima u kojima je poginuo 31 čovjek u gradu Suecu u periodu od 14. do 16. avgusta 2013. godine, prenijela je agencija Frans pres.

Sukobi su izbili kada je policija brutalno uklonila dva protestna kampa pristalica Morsija u Kairu 14. avgusta iste godine i pri tom je poginulo nekoliko stotina Morsijevih pristalica.

Badi je već osuđen na tri odvojena suđenja i dobio je tri doživotne kazne zatvora. Takođe, njemu su izrečene i dvije smrtne kazne ali su one kasnije nakon žalbe preinačene.

Neimenovani vojni zvaničnik je rekao da optužbe protiv Badija i drugih na vojnom suđenju uključuju vandalizam, podsticanje na nasilje, ubistvo, napad na vojne predstavnike.

Bonus video: