Al Šabab prijeti Zapadu terorističkim napadima

Na video snimku, grupa Al Šabab podsjeća na napad na tržni centar Vestgejt u Najrobiju 2013. u kome je ubijeno više od 60 ljudi, a zatim jedan od maskiranih ekstremista poručuje da bi mete sličnih napada mogli da budu tržni centri u SAD, Kanadi i Britaniji
1 komentar(a)
Al Šabab, Foto: Beta-AP
Al Šabab, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.02.2015. 20:20h

Somalijska islamistička grupa Al Šabab objavila je video snimak u kome poziva na napade na zapadne tržne centre.

Američki tržni centar u gradu Blumingdejlu jedan je od tržnih centara čija imena grupa u snimku navodi, pored Vest Edmontona u Kanadi i Oksford strita u Londonu, javio je Foks njuz.

Ministar za unutrašnju bezbednost SAD Džej Džonson pozvao je kupce da budu na oprezu nakon što je američka grupa SITE koja prati aktivnost džihadista na Internetu otkrila video snimak, prenio je AFP.

"Rekao bih da ukoliko neko planira da danas ide u 'Mall of America', trebalo bi da budu posebno oprezni", rekao je Džonson za CNN.

Na video snimku, grupa Al Šabab podsjeća na napad na tržni centar Vestgejt u Najrobiju 2013. u kome je ubijeno više od 60 ljudi, a zatim jedan od maskiranih ekstremista poručuje da bi mete sličnih napada mogli da budu tržni centri u SAD, Kanadi i Britaniji.

Na snimku je prikazana fotografija najvećeg tržnog centra u SAD, zajedno sa GPS kordinatama.

U "Mall of America" navode da su kao odgovor pojačali bezbjednost.

Grupa Al Šabab preuzela je odgovornost za napad na jedan hotel u somalijskoj prijestonici u petak u kome je ubijeno 25, a ranjeno 40 ljudi.

Bonus video: