Produžen pritvor opozicionom gradonačelniku Karakasa

"Niko u Venecueli nije nedodirljiv. Upotrebićemo gvozdenu pesnicu protiv huškača na puč", rekao je Maduro
0 komentar(a)
Antonio Ledezma, Foto: Reuters
Antonio Ledezma, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2015. 09:27h

Opozicionom gradonačelniku Karakasa Antoniju Ledesmi, uhapšenom u četvrtak pod optužbom za učestvovanje u pripremi državnog prevrata, produžen je pritvor i on će biti u vojnom zatvoru do početka suđenja, saopštilo je venecuelansko tužilaštvo.

"Gradonačelnik se tereti za zavjeru i formiranje kriminalne grupe", navedeno je u petak uveče u saopštenju tužilaštva.

Ledesma (59), kog su na radnom mjestu uhapsili pripadnici Bolivarijanske obavještajne službe SEBIN ostaće u zatvoru Ramo Verde u gradu Los Tekes, navode agencije.

Rojters navodi da je tvrdokorni opozicioni lider Leopoldo Lopez u Ramo Verdeu zbog uloge u prošlogodišnjim uličnim protestima zatvoren na godinu dana.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da opozicioni političar treba da odgovara za "krivična djela protiv mira, bezbjednosti i ustava zemlje", prenio je BBC.

Ledesma je na spisku osoba i stranih država - SAD, Španija i Kolumbija, koje je Maduro prošle sedmice optužio za zavjeru radi svrgavanje njegove vlade, a gradonačelnik Karakasa je na optužbe odgovorio da zemlju uništava korupcija.

"Niko u Venecueli nije nedodirljiv. Upotrebićemo gvozdenu pesnicu protiv huškača na puč", rekao je Maduro.

Nikolas Maduro

Rojters navodi da su zvaničnici pokazali kao glavni dokaz dokument koji su potpisali Ledesma i još dvojica opozicionih lidera u kome se zalažu za tranziciju.

Ledesma je na mjesto gradonačelnika stupio krajem 2008. godine poslije izbora na kojima je porazio kandidata vladajuće stranke.

Potom su vlasti deo ovlašćenja gradonačelnika prenijeli na predsjednika okružne vlade Karakasa kog imenuje predsjednik, ali je 2012. godine Ledesma ponovo pobijedio na izborima, podsećaju agencije.

Bonus video: