Libija traži od UN: Ukinuti embargo na oružje

Šef egipatske diplomatije podržao je zahtjev Tripolija za ukidanjem embarga, zalažući se i za uvođenje pomorske blokade Libije da se spriječile isporuke oružja islamistima u oblastima te zemlje koje ne kontrolišu legitimne vlasti
0 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 08:16h

Libija i Egipat zatražili su od Savjeta bezbjednosti UNukidanje embarga na isporuke oružja vladi Libije, uvedenog februara 2011.

Ove države su, takodđe, zatražile pomoć u formiranju armije kako bi mogla da se bori protiv "Islamske države" i drugih ekstremističkih grupa, prenio je Rojters.

"Libiji je potreban odlučan stav međunarodne zajednice da želi da nam pomogne u formiranju potencijala nacionalne armije, a to je moguće podizanjem embarga na naoružanje, tako da vojska može da dobija oružje i opremu kako bi se borila sa raširenim terorizmom", rekao je šef libijske diplomatije Muhamed al-Dejri sinoć pred SB UN.

Šef egipatske diplomatije Sameh Šukri podržao je zahtjev Tripolija za ukidanjem embarga, zalažući se i za uvođenje pomorske blokade Libije da se spriječile isporuke oružja islamistima u oblastima te zemlje koje ne kontrolišu legitimne vlasti.

Specijalni izaslanik UN Bernardino Leon rekao je da ISIL i druge milicije u Libiji može da porazi jedino jedinstvena vlada koja ima snažnu međunarodnu podršku.

U ponedjeljak je egipatska avijacija počela da bombarduje položaje ISIL u oblasti libijskog grada Derna, u znak odmazde za ubistvo 21 koptskog hrišćanina.

Bonus video: