SZO: Broj zaraženih ebolom 23.253

Uprkos ohrabrujućih podataka u vezi sa prenošenjem infekcije, zdravstveni radnici i dalje se suočavaju sa rizicima, navela je u nedjeljnom izvještaju SZO
0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 07:31h

U zemljama Zapadne Afrike u sedmici do 15. februara zabilježeno je 128 novih potvrđenih slučajeva ebole, što je prvo smanjenje za tri nedjelje, saopštila je SZO.

Broj zaraženih smrtonosnim virusom groznice do sredine februara iznosi 23.253 a ukupan broj preminulih je 9.380, prenijele su agencije.

U Gvineji registrovana su 52 nova potvrđena slučaja, što je prvi pad iz nedjelje u nedjelju od 25. januara, u Sijera Leoneu zabilježena su 74 nova slučaja od kojih su 45 u glavnom gradu Fritaunu, dok su u Liberiji za četiri dana do 12. februara registrovana dva nova potvrđena slučaja, prenio je Rojters.

Uprkos ohrabrujućih podataka u vezi sa prenošenjem infekcije, zdravstveni radnici i dalje se suočavaju sa rizicima, navela je u nedjeljnom izvještaju SZO.

"Iz svake od tri zemlje izvještava se o povećanom broju bezbjednosnih incidenata u odnosu na prethodnu sedmicu", navodi se u izvještaju SZO povodom povećanog broja prijetnji i nasilja nad zdravstvenim radnicima.

Rojters prenosi da se uprkos obimnim edukativnim kampanjama nastavljaju nasilni napadi na zdravstvene objekte i radnike, kao i drugi incidenti.

Pozivajući se na izvor u Ministarstvu pravde Gvineje, britanska agencija navodi da su u srijedu 23 osobe osuđene zbog nasilja prema zdravstvenim radnicima ili centrima za tretman slučajeva ebole, zatvorskim kaznama od šest mjeseci do godinu dana.

SZO je saopštila i da se u izvještajima iz Gvineje i Sijera Leonea pominju 84 nebezbjednog sahranjivanja žrtava tog oblika hemoragične groznice.

Bonus video: