BLIZU GRANICE SA NIGERIJOM

Bombardovano selo u Nigeru, poginulo najmanje 30 ljudi

0 komentar(a)
Nigerija, vojska, Foto: Beta-AP
Nigerija, vojska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.02.2015. 18:51h

Najmanje 30 osoba je ubijeno na jednoj sahrani kada je neidentifikovani avion bombardovao jedno selo u Nigeru, blizu granice sa Nigerijom.

U napadu blizu džamije u Abadamu poginulo je između oko 30 žitelja sela koji su prisustvovali sahrani jednog regionalnog zvaničnika, rekao je jedan izvor iz humanitarne misije.

Najmanje jedan lokalni lider rekao je, međutim, da je u napadu ubijeno 37, a ranjeno 20 ljudi i za napad okrivio Nigeriju.

"Prvo smo mislili da je greška vojske Čada ili Nigera, ali sada sumnjamo da je nigerijska vojska odgovorna", rekao je izabrani lider iz Bosa u Nigeru, oko 10 kilometara od Abadama.

Prema njegovim riječima, u sličnom napadu prije nekoliko dana na susjedno selo Gamara ubijena je jedna osoba, prenio je AFP.

Za sada nije poznato ko je izveo napad u Nigeru, ali Nigerija demantuje odgovornost.

Napad se dogodio pošto se Niger uključio u regionalnu ofanzivu protiv ekstremista iz grupe Boko Haram, čije je uporište u Nigeriji.

U međuvremenu, u susjednom Kamerunu, osam civila je ubijeno u napadu te islamističke grupe, koja nastavlja svoju krvavu kampanju u regionu.

Borba protiv Boko Harama proteklih mjeseci dobila je regionalnu dimenziju, a početkom ovog mjeseca ekstremisti su izveli napade u Kamerunu i Nigeru.

Regionalni i zvaničnici Afričke unije sastali su se 7. februara u prijestonici Kameruna Jaundeu, gdje su iznijeli predlog o formiranju snaga za borbu protiv Boko Harama od 8.750 pripadnika iz Nigerije, Čada, Kameruna, Nigera i Benina.

Zvaničnici kažu da bi snage mogle da budu raspoređene početkom sljedećeg mjeseca, ali i da bi problemi sa finansiranjem mogli da taj rok pomjere, naveo je AP.